Platform over schenken, erven en nalaten
1,6 miljoen voor onderzoek cognitie en werk

1,6 miljoen voor onderzoek cognitie en werk

In dit project – waar ook onze MS-coaches in participeren – wordt onderzocht of een preventieve behandeling cognitieve problemen kan voorkomen of uitstellen, zodat mensen met MS langer kunnen blijven werken.

Hanneke Hulst doet in het MS Centrum Amsterdam al jaren onderzoek naar cognitieve problemen bij MS. Ongeveer de helft van de mensen met MS heeft cognitieve problemen, maar vaak worden deze geweten aan het hebben van jonge kinderen of hun drukke baan. Er wordt geen relatie met MS gelegd. Als mensen met MS eenmaal cognitieve of werkproblemen rapporteren, zijn deze vaak al zo vergevorderd dat een behandeling niet meer effectief is. Tweederde van de mensen met MS wordt binnen vijf jaar na de diagnose arbeidsongeschikt verklaard als gevolg van cognitieve problemen. Hulst wil zich richten op het vroegtijdig opsporen en preventief ingrijpen.

Voor het onderzoek worden deelnemers geselecteerd die geringe cognitieve problemen hebben en nog minimaal 12 uur per week werken. De deelnemers worden onderverdeeld in verschillende groepen. De ene groep krijgt een programma met fysieke training, gezonde voeding en cognitieve training aangeboden. De andere groep krijgt ondersteuning van één van onze MS-coaches.

Bij dit onderzoek is een grote groep onderzoekers betrokken. Naast onze vereniging neemt een groot aantal organisaties deel, waaronder een aantal ziekenhuizen en universiteiten, farmaceutische bedrijven, MS Research, Nationaal MS Fonds en de verenigingen voor Verzekeringsgeneeskunde en Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details