Platform over schenken, erven en nalaten
820 miljoen mensen op de wereld lijden honger

820 miljoen mensen op de wereld lijden honger

Wereldwijd lijden 820 miljoen mensen honger, zo bracht de VN onlangs naar buiten. “We zien dat vooral de arme bevolking veel lijdt zodra oogsten mislukken en het vee sterft door de gevolgen van klimaatverandering, langdurige droogtes, orkanen en overstromingen, aldus noodhulpcoördinator Daan Verbaan van Kerk in Actie. De hulpverleningsorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland biedt via lokale kerken hulp aan de mensen in de nood.

Wereldwijd sterven er jaarlijks 3 miljoen kinderen aan ondervoeding en 2 miljard mensen, vooral vrouwen en kinderen, krijgen te weinig vitaminen en mineralen binnen. “Alleen al in Ethiopië zijn meer dan 375.000 kinderen acuut in levensgevaar door honger. Door de jarenlange extreme droogte staan waterbronnen leeg en mislukken oogsten. Ethiopiërs zijn droogte van oudsher gewend, maar door klimaatverandering is het steeds vaker en langer extreem droog. Daardoor worden miljoenen mensen bedreigd met de hongerdood, aldus Verbaan.”

“Samen met de Ethiopische kerk helpen we boerengezinnen om ook in extreme tijden van droogte te overleven. We verstrekken zaden van droogtebestendige gewassen, stimuleren mensen te handelen in bijvoorbeeld zeep of snacks voor extra inkomsten, leggen waterbronnen aan en gaan met houtbesparende oventjes houtkap tegen om te voorkomen dat vruchtbare grond wegspoelt. Jaarlijks hebben 3.500 gezinnen hierdoor voldoende voedsel en drinkwater om droogte te overleven.”

Kerken staan op tegen honger
Niet alleen in Ethiopië, maar over de hele wereld bieden kerken mensen toegang tot voedsel. Bijvoorbeeld in Bangladesh, Indonesië, Bolivia, Colombia en de Centraal Afrikaanse Republiek door te zorgen voor gezond eten en door mensen beter voor te bereiden op periodes van ernstige voedseltekorten. “De hulp van Kerk in Actie richt zich vooral op kinderen, (zwangere) vrouwen en ouderen. De belangrijkste doelen zijn honger tegengaan, ondervoeding behandelen en zorgen voor toegang tot veilig drinkwater. Bovendien worden mensen ondersteund om de voedselproductie en -opslag te verbeteren, om gezond en gevarieerd te eten en om beter voorbereid te zijn op periodes van ernstige voedseltekorten.” aldus Verbaan.

Help mee!
Kerk in Actie gelooft in delen en maakt daarom het werk van deze kerken mogelijk. Wilt u dit werk ondersteunen, maak dan uw bijdrage over.

Op 3 februari wordt er in veel kerken ook gecollecteerd voor watersnood in Bangladesh
Op 17 februari wordt er in veel kerken ook gecollecteerd voor droogte in Ethiopië.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details