Platform over schenken, erven en nalaten
850.000 kinderen ontheemd na aardbevingen in Turkije en Syrië
Op 1 maart 2023 werden hygiënepakketten uitgedeeld aan families in A’zaz, in het noordwesten van Syrië, in een nieuw opgericht kamp voor families die zijn ontheemd door aardbevingen.

850.000 kinderen ontheemd na aardbevingen in Turkije en Syrië

Precies een maand na de aardbevingen in Turkije en Syrië zijn meer dan 850.000 kinderen ontheemd omdat hun huizenvolledig of gedeeltelijk beschadigd zijn geraakt. Dat stelt VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. Het aantal kinderen dat is omgekomen of gewond is geraakt loopt waarschijnlijk in de vele duizenden. 

Alleen al in Turkije verblijven meer dan 1,9 miljoen mensen in tijdelijke onderkomens met beperkte toegang tot basisvoorzieningen als water, sanitaire voorzieningen en medische zorg. 2,5 miljoen kinderen hebben er dringend humanitaire hulp nodig. In Syrië zijn naar schatting 500.000 mensen door de aardbeving uit hun huizen verdreven. Met de aanhoudende naschokken zijn veel kinderen bang om terug te keren naar hun beschadigde huizen. 

“Gezinnen in Turkije en Syrië zijn de afgelopen vier weken alleen maar bezig geweest met overleven”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Terwijl er meerdere naschokken plaatsvonden, stond hun leven stil. We moeten gezinnen nu helpen hun leven weer op te bouwen. Kinderen hebben psychosociale zorg nodig en het onderwijs moet zo snel mogelijk weer beginnen. Stabiliteit, en simpelweg kunnen spelen, is voor kinderen in deze chaotische ramp van cruciaal belang.” 

UNICEF heeft in heel Syrië bijna een half miljoen mensen bereikt met levensreddende voorzieningen en voorraden op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH), onder meer met watertrucks, het verwerken van afval, en het verstrekken van hygiënekits. Meer dan 294.000 mensen hebben onder meer medische zorg gekregen via gezondheidscentra en speciaal opgerichte mobiele gezondheidsteams. Meer dan 130.000 kinderen onder de vijf jaar zijn ondersteund met voedingshulp. En meer dan 100.000 kinderen en hun verzorgers kregen psychosociale zorg.   

 “Al voor de aardbevingen waren de humanitaire noden van Syrische kinderen immens”, stelt Laszlo, “Twaalf jaar na de start van het conflict in Syrië leven miljoenen gezinnen onder moeilijke omstandigheden en met het gevoel vergeten te zijn.” 

In Turkije heeft UNICEF winterkleding, elektrische kachels en dekens uitgedeeld aan bijna 277.000 mensen, waaronder meer dan 163.000 kinderen. In nauwe samenwerking met de overheid schaft UNICEF levensreddende vaccins en koel-opslagapparatuur aan, zetten we kindvriendelijke ruimtes en tijdelijke leercentra op en geven we trainingen aan maatschappelijk werkers. Ook gaan we door met het identificeren van kinderen die hun ouders of familie zijn verloren.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details