Platform over schenken, erven en nalaten
Aandacht voor eenzaamheid bij honden

Aandacht voor eenzaamheid bij honden

In Nederland heeft een op de vijf huishoudens een hond. Veel hondeneigenaren weten niet dat hun dier in een sociaal ongezonde situatie leeft. Daardoor ontstaat veel dierenleed, maar dat wordt vaak niet gezien. Om dit aan te pakken, vragen wij dit voorjaar aandacht voor eenzaamheid bij honden.

Van nature samen

Met een online campagne en folders bij dierenartsen geeft de Sophia-Vereeniging voorlichting over de sociale behoeftes van honden. Hoe belangrijk gezelschap is voor honden, is af te leiden uit hun oorsprong. Na een eeuwenlange evolutie ontstond uit de wolf de sociale, slimme, niet-agressieve viervoeter die wij kennen als de huishond. Hoewel er inmiddels veel verschillen zijn met de wolf, is een aantal gedragskenmerken behouden gebleven. Zo zijn honden nog steeds echt roedeldieren die behoefte hebben aan samenwerking en de veiligheid van de groep.

Gezien worden

Samenwerking en communicatie zijn dus ontzettend belangrijk. Niet alleen voor honden onderling, maar ook in het contact met de baas. “Als je niet met je hond communiceert of als je onvoldoende samen doet, raakt de hond gefrustreerd, gestrest en onzeker”, vertelt beleidsmedewerker en bioloog Nina Cohen. “Dit kun je voorkomen door je hond veel aandacht te geven en je te verdiepen in zijn eigen manier van communiceren. Leer kijken naar je hond en creëer een interessante omgeving die bij hem past. Spelletjes, uitdagingen: wees samen een team!”

Alleen zijn

Voor honden is kwalitatieve aandacht een basisbehoefte. Lange tijd alleen zijn, heeft een negatieve impact op hun welzijn. Dat is niet altijd even zichtbaar: de ene hond blaft de hele buurt gek en sloopt het meubilair, de ander zondert zich af, slaapt veel en is minder actief. Cohen: “Honden die stress ervaren door eenzaamheid kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Het is dus ontzettend belangrijk dat je de signalen leert herkennen. En laat je hond, ook na training, nooit langer dan een paar uur alleen!”.

Andere honden

Door op de juiste manier aandacht te geven aan je hond, kun je als baasje veel leed voorkomen. Maar zorg er ook voor dat je dier contact heeft met soortgenoten. Alleen dan kan een hond écht hond zijn. Een mensenroedel kan de relaties die honden onderling hebben nooit helemaal vervangen. Heeft jouw hond moeite met andere honden? Neem dan contact op met een gedragstherapeut.

Help mee

Met onze campagne brengen wij de voorlichting bij de baasjes thuis. Afgelopen week stuurden wij foldermateriaal naar 1.015 dierenartspraktijken in heel Nederland. Via onze website, mailings en de sociale media proberen wij online zoveel mogelijk hondeneigenaren te bereiken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details