Platform over schenken, erven en nalaten
Aardverschuivingen in Burundi eisen tientallen levens

Aardverschuivingen in Burundi eisen tientallen levens

Bij aardverschuivingen als gevolg van hevige regenval in Burundi zijn minimaal 26 mensen om het leven gekomen. 10 mensen worden nog vermist. ZOA en Red een Kind werken samen om snel noodhulp te verlenen. De modderlawine vond plaats in de provincie Cibitoke, het werkgebied van zowel ZOA als Red een Kind.

Na dagenlange hevige regenval is een dorp op de heuvel Nyempundu bedolven onder de modderlawine. De noodhulp wordt bemoeilijkt doordat een belangrijke brug naar het gebied is ingestort. Daardoor zijn de bijna 2000 getroffen gezinnen vrijwel van de buitenwereld afgesloten. “Daarnaast is het de laatste tijd onveilig in het gebied. Dit dorp ligt vlak aan de grens met Rwanda waar veel spanningen zijn. Dat maakt de hulpverlening heel complex”, zegt Herman Kamphuis, ZOA-landendirecteur in Burundi.

Uit een eerste inventarisatie in samenwerking met andere hulporganisaties blijkt dat er veel moet gebeuren. “Eerste prioriteit is het zoeken naar de vermisten. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op overleven. Ook is er hulp nodig bij de identificatie van de doden en ervoor zorgen dat ze een waardige begrafenis krijgen. De eerste levensbehoeften van de overlevenden, zoals voedsel, medische zorg en onderdak, moeten ook snel geregeld worden.” Samen met de andere hulporganisaties wordt nu afgestemd hoe de hulp zo snel en zo efficiënt mogelijk verleend kan worden.

ZOA en Red een Kind zijn beiden lid van het Christelijk Noodhulpcluster, waarbinnen zoveel mogelijk wordt samengewerkt om snel noodhulp te verlenen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details