Platform over schenken, erven en nalaten
Amivedi, een onmisbaar initiatief voor vermiste en gevonden huisdieren

Amivedi, een onmisbaar initiatief voor vermiste en gevonden huisdieren

Veel mensen kennen dat afschuwelijke machteloze gevoel als je huisdier vermist is. Of juist het gevoel als je een – op het eerste oog – verwaarloosd of weggelopen huisdier aantreft. Maar wat doe je dan? Dan neem je contact op met Amivedi, dé organisatie op het gebied van registratie van vermiste en gevonden huisdieren.

“Dag in dag uit zetten ruim 140 vrijwilligers zich volledig belangeloos in om een vermist of gevonden huisdier met zijn baasje te herenigen. Wij komen niet in contact met de dieren zelf, maar met eigenaren, vinders, dierenasielen, dierenambulances, dierenartsen, politie en gemeenten. Iedere euro die we van onze donateurs krijgen, wordt zinvol besteed”, vertelt Yolande Schotel, secretaris bij Amivedi. “Daarnaast vind ik het belangrijk te vermelden dat alle vrijwilligers, van 0900-meldpunt tot aan het bestuur, onbezoldigd zijn. Niets van de donaties die we ontvangen gaat naar kantoren of salarissen, vandaar onze ANBI-status. We zijn dan misschien kleinschalig, maar wel groots in handelen. Met 110 meldpunten heeft Amivedi een landelijke dekking en zijn we dé centrale spil voor vermiste of gevonden huisdieren.”

86-jarig bestaan

Op 14 september 2019 was het precies 86 jaar geleden dat Stichting Amivedi in Den Haag werd opgericht door een aantal welgestelde Indische dames. Zij trokken zich het lot van de zwerfdieren zo aan dat ze het plan hadden om voor deze dieren een asiel te bouwen. Na de oorlog werd geprobeerd Amivedi nieuw leven in te blazen, maar het oorspronkelijke plan bleek onuitvoerbaar. Een nieuw bestuur besloot zich op een andere manier in te zetten voor dieren. Zij zorgde ervoor dat de Hulpdienst voor Verloren en Gevonden Dieren, destijds enorm populair in Den Haag en omstreken, verder werd uitgebreid naar andere steden. “Inmiddels zijn we 86 jaar verder en is Amivedi een onmisbaar initiatief. Van de 84.436 geregistreerde meldingen in 2018 is 71% van de vermiste dieren en 35% van de gevonden dieren opgelost. Ons streven voor de toekomst is om beide percentages nog verder te verhogen, met name door het stimuleren van het chippen en neutraliseren van huisdieren. Daarnaast willen we de samenwerking met andere instanties verder uitbreiden en verbeteren.”

Als het chipsysteem landelijk beter geregeld wordt, ook voor katten, verhoogt dat de kans op het terugvinden van een dier aanzienlijk. “Onder de aandacht brengen heeft effect, daarom voeren we campagnes. Maar voor dat alles is geld nodig”, geeft Yolande Schotel aan. “Ook hebben we contact met diverse dierenorganisaties als bijvoorbeeld met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, zodat alle dierenartsen (in wording) weten wat wij als organisatie doen.”

Meld snel!

“Verder horen we regelmatig dat mensen een gevonden dier in huis nemen, zonder dat zij nagaan of het dier wellicht een eigenaar heeft. Een verdwaald dier dat al langere tijd op straat zwerft, ziet er vaak niet meer verzorgd uit. Maar dat wil niet zeggen dat het dier niet gemist wordt of dat de eigenaar niet goed voor het dier zorgt. Het is belangrijk om een gevonden dier altijd snel te melden bij Amivedi en het lokale asiel om te checken of het dier gechipt is. Het is zó verdrietig als een dier niet meer thuis komt omdat iemand anders denkt dat het een zwerfdier is, terwijl het enorm gemist wordt door de eigenaar.”

Alle meldingen van vermiste en gevonden huisdieren kunnen kosteloos geplaatst worden op de website www.amivedi.nl. Melders krijgen adviezen over wat ze verder kunnen doen om hun huisdier terug te vinden of de eigenaar van een dier te traceren, zodat deze dieren zo snel mogelijk weer veilig thuis kunnen komen. “Als je weet wat je zelf kunt doen, voel je je meteen minder machteloos”, besluit Yolande Schotel. “We hopen dat we door meer naamsbekendheid en donaties nóg meer eigenaren kunnen helpen bij het terugvinden van hun geliefde huisdier.”


Amivedi Nederland

Postbus 53018

2505 AA ‘s-Gravenhage

T +31 88 006 46 44

E [email protected]

W www.amivedi.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details