Platform over schenken, erven en nalaten
Internationaal

Artsen zonder Grenzen: brandstof-, water- en transporttekorten bedreigen medische zorg Haïti

Emergency surgery

11 november 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In Haïti heeft de gezondheidszorg te lijden onder brandstof- en watertekorten als gevolg de staking van transportmedewerkers. Zonder brandstof voor generatoren kunnen de ziekenhuizen niet functioneren, alsook de ziekenhuizen van Artsen zonder Grenzen. Veel mensen krijgen daardoor niet de medische zorg die zij nodig hebben. Haïti is voor stroomtoevoer grotendeels afhankelijk van generatoren. De organisatie wil dat ziekenhuizen met voorrang brandstof krijgen van de Haïtiaanse overheid. 

Als gevolg van het brandstoftekort kon Artsen zonder Grenzen in het Tabarre brandwondencentrum afgelopen week alleen mensen behandelen in levensgevaar. Als er binnen twee tot drie weken geen brandstof wordt geleverd zullen zowel het Tabarre ziekenhuis als de eerstehulppost van Artsen zonder Grenzen in Turgeau en in Cité Soleil volledig zonder brandstof zitten. Zonder brandstof kan er amper nog medische zorg gegeven worden. In het Tabarre ziekenhuis heeft Artsen zonder Grenzen zonnepanelen geplaatst zodat de generatoren minder belast worden. De transportsector in het land staakt als gevolg van conflicten. 

Werkdruk hoog door tekort aan personeel  

De werkdruk in de ziekenhuizen is enorm hoog omdat personeel de ziekenhuizen niet kan bereiken. Het openbaar vervoer is verstoord door het brandstoftekort waardoor slechts 10% van het medisch personeel het ziekenhuis bereikt. Artsen zonder Grenzen heeft daarom shuttlebusjes ingezet om het personeel te vervoeren. Ook roteren de diensten minder vaak om reistijd te minimaliseren.  

Voedsel- en watertekorten door brandstoftekort 

Als gevolg van het brandstoftekort ontstaan er ook tekorten aan voedsel en water. “Patiënten en zorgpersoneel hebben allemaal schoon water nodig,” zegt Jean-Gilbert Ndong, medisch coördinator bij Artsen zonder Grenzen. “Als we geen schoon water meer hebben ontstaat een toename van ziekten die overgebracht worden door vervuild water. Ook kan het ervoor zorgen dat medische faciliteiten hun deuren moeten sluiten omdat er schoon water nodig is om medische zorg te kunnen bieden.”   

Artsen zonder Grenzen sinds 1991 in Haïti 

Artsen zonder Grenzen werkt al sinds 1991 in Haïti. Zo hielpen AzG-teams vorig jaar ruim 3700 mensen die slachtoffer waren van fysiek geweld. Lees hier meer over het werk van Artsen zonder Grenzen in Haïti. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mark de Lau

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details