Platform over schenken, erven en nalaten
Artsen zonder Grenzen helpt slachtoffers van de vulkaanuitbarsting in DR Congo

Artsen zonder Grenzen helpt slachtoffers van de vulkaanuitbarsting in DR Congo

‘We bieden noodhulp waar nodig, maar het is lang niet genoeg,’ zegt projectcoördinator Magali Roudaut vanuit Congo.

Door de uitbarsting van de Nyiragongo vulkaan in DR Congo zijn 400.000 mensen hun huis ontvlucht. Meer dan een half miljoen mensen in de stad Goma hebben geen toegang tot schoon drinkwater.

Cholera uitbraak ligt op de loer

‘Er moet dringend meer schoon drinkwater komen. Een cholera uitbraak ligt op de loer en vormt een grote bedreiging voor de mensen rondom Goma,’ vertelt Roudaut. ‘Onze teams bieden onder andere medische zorg en schoon drinkwater, maar hulp van andere humanitaire organisaties is dringend nodig.’ Tijdens de uitbarsting raakte het hoofdreservoir en de leidingen voor schoon drinkwater beschadigd. Hierdoor hebben meer dan een half miljoen mensen op dit moment geen toegang tot schoon drinkwater.

Tijdens de uitbarsting raakte het hoofdreservoir en de leidingen voor schoon drinkwater beschadigd. Hierdoor hebben meer dan een half miljoen mensen op dit moment geen toegang tot schoon drinkwater.

Voedsel, latrines en schuilplaatsen

‘Voor de 400.000 mensen die hun huis zijn ontvlucht is dringend hulp nodig. Er zijn te weinig latrines, schuilplaatsen, dekens of jerrycans voor water. Ook is er te weinig voedsel om iedereen te voorzien van een maaltijd.’ Uit angst voor seismische en vulkanische activiteit durven veel mensen nog niet terug te keren naar huis.

De gevaarlijkste vulkaan in Afrika

Mount Nyiragongo wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste vulkanen van Afrika. Op 22 mei barstte de vulkaan uit in de buurt van miljoenenstad Goma. Volgens de Verenigde Naties (UNOCHA) zijn tot nu toe 31 mensen overleden na de uitbarsting, als direct of indirect gevolg daarvan. Verschillende gebouwen zijn zwaar beschadigd of ingestort, waaronder medische klinieken en water- en elektriciteitssystemen in sommige delen van de stad.

Teams bieden hulp in Sake

‘We hebben een stroom mensen gezien die Goma verlieten met matrassen en andere bezittingen,’ zegt Roudaut. ‘Ze gaan met de auto of te voet naar Sake, een stad 25 kilometer ten westen van Goma.’ In Sake bieden de teams van Artsen zonder Grenzen hulp aan tussen de 100.000 en 180.000 mensen. ‘Ze zijn allemaal op zoek naar voedsel, water, onderdak en medische hulp.’

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details