Platform over schenken, erven en nalaten
Artsen zonder Grenzen: hulp nu nodig in afgelegen gebieden Tigray

Artsen zonder Grenzen: hulp nu nodig in afgelegen gebieden Tigray

Meer hulp is nu nodig in de afgelegen gebieden van Tigray, ziet hulporganisatie Artsen zonder Grenzen: veel mensen hebben al zes maanden, sinds het begin van het conflict in Tigray, geen toegang tot gezondheidszorg en basisbehoeften als eten en drinken. Hulp wordt nu vooral verleend in de grotere steden, terwijl een groot deel van de 6 miljoen mensen in Tigray in moeilijk bereikbare gebieden leeft zoals op het platteland of in bergachtig gebied. 

Artsen zonder Grenzen biedt naast medische hulp in de steden van Tigray ook medische noodhulp in de afgelegen gebieden van de regio. De noodhulporganisatie runt daar mobiele klinieken op 50 verschillende locaties en ziet met eigen ogen hoe groot de tekorten zijn als het gaat om medische zorg en eten en drinken. 

Groter risico op ziekte en overlijden voor zwangere vrouwen

Artsen zonder Grenzen ziet in deze afgelegen gebieden bijvoorbeeld grote aantallen zwangere vrouwen met medische complicaties. Sommige van hen zijn ondervoed wat het risico verhoogt op ziektes en overlijden tijdens de zwangerschap en de bevalling. Door het gebrek aan gezondheidszorg kunnen zij amper geholpen worden; zij bevallen nu noodgedwongen thuis. Als gevolg van het conflict kunnen ook mensen met chronische aandoeningen als hiv, tuberculose en diabetes geen medicatie meer krijgen. Kinderen overlijden onnodig aan longontsteking doordat zij geen medische hulp en medicatie kunnen krijgen.

Ondervoeding 

In een aantal gebieden in Tigray lijden kinderen aan ondervoeding. Sommige van hen lopen het risico om structureel ondervoed te raken doordat de kwaliteit en kwantiteit van het voedsel als gevolg van het conflict steeds minder wordt. Veel families eten slechts een maaltijd per dag, dat vaak uit niet meer dan alleen brood bestaat. Er is weinig hoop dat dit snel verbetert omdat de afgelegen gebieden moeilijk te bereiken zijn door het conflict en boeren geen middelen hebben om eigen voedsel te verbouwen.  

Met spoed hulp nodig in afgelegen gebieden  

Hoewel sinds februari meer humanitaire organisaties hulp bieden in Tigray bereiken zij amper de afgelegen gebieden in de regio, waar medische hulp en voedsel hard nodig is. Artsen zonder Grenzen roept deze organisaties op om zo snel mogelijk ook hulp te gaan bieden in de afgelegen gebieden van het zwaar getroffen Tigray.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details