Onbetaalbare medicijnen of helemaal geen vaccin beschikbaar, omdat het niet winstgevend is; de farmaceutische industrie heeft een enorme invloed op de wereldgezondheid. En hoewel er veel goed werk wordt verricht, zijn er ook miljoenen mensen wereldwijd de dupe van het winstoogmerk van ‘big pharma’. Op dinsdag 9 mei organiseert Artsen zonder Grenzen i.s.m. De Balie het event ‘Een medicijn is geen designertas’. Tijdens deze avond wordt er gesproken met experts over de vraag: hoe zorgen we ervoor dat geneesmiddelen worden gezien als basisrecht in plaats van een luxeproduct?
Vrijwel dagelijks ziet Artsen zonder Grenzen de gevolgen van het winstoogmerk van de farmaceutische industrie in haar projecten wereldwijd. Zoals tijdens de COVID-pandemie, toen lage- en middeninkomenslanden niet konden opbieden tegen de enorme bedragen die hoge inkomenslanden op tafel legden voor een vaccin. Met als gevolg dat miljoenen mensen in lage- en middeninkomens landen geen vaccin kregen, maar Pfizer, Moderna en BioNtech wel een gezamenlijke winst boekten van ruim 80 miljard euro. Of in de jaren negentig, tijdens het hoogtepunt van de aidsepidemie in Zuid-Afrika, toen er elke dag duizenden mensen stierven, mede doordat zij de dure aidsremmers niet konden betalen.
Op 12 mei bespreken experts met verschillende achtergronden hoe en of we ervoor kunnen zorgen dat geneesmiddelen een basisrecht worden in plaats van een luxeproduct. Journalist en moderator Bahram Sadeghi legt deze vraag voor aan documentairemaker Remco van Wijk, die de documentaire ‘Remco versus Pharma’ maakte, over zijn strijd tegen MS en een onbetaalbaar medicijn wat hij vervolgens zelf besloot te maken. Maar ook AstraZeneca-topman Ad Antonisse, VVD-Kamerlid Judith Tielen en farmajournalist Lucien Hordijk praten mee. Namens Artsen zonder Grenzen schuiven epidemioloog en directeur LuxOR Amrish Baidjoe en beleidsadviseur Victorine de Milliano aan.
Voor meer info en tickets: https://debalie.nl/programma/een-medicijn-is-geen-designertas-09-05-2023/