Platform over schenken, erven en nalaten
Artsen zonder Grenzen: tien dode mensen onderin boot bij reddingsactie op Middellandse Zee

Artsen zonder Grenzen: tien dode mensen onderin boot bij reddingsactie op Middellandse Zee

Artsen zonder Grenzen heeft op 16 november jl. de lichamen van tien overleden mensen aangetroffen tijdens een reddingsactie op de Middellandse Zee. De doden werden gevonden onderin een overbezette houten boot. Het reddingsschip van de organisatie, de Geo Barents, was na een melding te laat om dit te  kunnen voorkomen. 

Tijdens de reddingsactie informeerden overlevenden de hulpverleners dat er mensen onderin de boot lagen die niet meer reageerden. Nadat er 99 mensen van de overvolle houten boot waren gered, vond de noodhulporganisatie de lichamen van 10 overleden mensen.  Volgens de overlevenden zaten zij al meer dan 13 uur op elkaar gepakt onderin de boot waar een zware benzinelucht hing. Hoogstwaarschijnlijk zijn zij door verstikking om het leven gekomen.  

“Het kostte ons bijna twee uur om de overledenen aan boord van de Geo Barents te krijgen. Wij brengen ze naar het vasteland zodat ze in ieder geval een menswaardige begrafenis kunnen krijgen”, zegt Fulvia Conte, teamleider aan boord van de Geo Barents. “Het was gruwelijk en boosmakend tegelijkertijd. Opnieuw een vreselijke tragedie op zee die voorkomen had kunnen worden.” 

Drie reddingsacties in 24 uur 

Op 15 en 16 november voerden reddingsteams van Artsen zonder Grenzen in 24 uur tijd drie reddingsacties uit in de Maltese en Libische Search and Rescue-zones. Hierbij werden 186 mensen, waaronder 61 kinderen, in veiligheid gebracht op de Geo Barents. De geredde migranten en vluchtelingen komen onder andere uit Guinee, Nigeria, Ivoorkust, Somalië en Syrië. Velen van hen zijn vertrokken vanuit Libië waar ze traumatische dingen hebben doorstaan en velen vertonen tekenen van acute stress en trauma.  

“Op een dag als vandaag blijkt eens te meer wat het directe resultaat is van Europa’s onverschillige beleid om geen hulp te verlenen op de Middellandse Zee waardoor mensen overlijden”, zegt Caroline Willemen, projectcoördinator op de Geo Barents. Zonder veilige en legale alternatieve vluchtroutes zullen mensen blijven proberen om Libië per boot te ontvluchten, als laatste redmiddel. Een gebrek aan reddingsschepen op de Middellandse Zee houdt deze mensen niet tegen. Hierdoor is het risico op een dodelijke afloop vele malen groter.”   

Artsen zonder Grenzen gaat op zoek naar een veilige plek aan land voor deze kwetsbare en waarschijnlijk getraumatiseerde groep vluchtelingen en migranten aan boord van de Geo Barents.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details