Platform over schenken, erven en nalaten
Artsen zonder Grenzen: voedselcrisis in Ethiopië escaleert, dringend meer hulp nodig

Artsen zonder Grenzen: voedselcrisis in Ethiopië escaleert, dringend meer hulp nodig

Artsen zonder Grenzen ziet dat de voedselcrisis in Afar in het noordoosten van Ethiopië escaleert. Er is veel ondervoeding als gevolg van conflicten, de oorlog in Oekraïne, aanhoudende droogte (door o.a. klimaatverandering) en stijgende voedselprijzen. Ook is er amper toegang tot schoon water en gezondheidszorg. Er worden drie tot vier keer meer kinderen met ondervoeding opgenomen in het door AzG ondersteunde Dupti-ziekenhuis dan normaal. Het aantal patiënten dat daar overlijdt is de laatste weken met 20 procent gestegen. In de afgelopen twee maanden zijn er 35 kinderen overleden als gevolg van ondervoeding. Ruim tweederde overleed binnen 48 uur na opname. AzG schaalt haar noodhulp op en roept andere humanitaire organisaties op zo snel mogelijk bij te springen. 

Naar schatting functioneert nog maar 20 procent van de medische faciliteiten in de regio Afar. Veel faciliteiten zijn vernietigd, geplunderd of onderbemand als gevolg van de gevechten. Hierdoor is het Dupti-ziekenhuis het enige (in een regio waar 1,1 miljoen mensen leven) dat medische behandelingen tegen ondervoeding biedt in Afar. Artsen zonder Grenzen haar hulp in het ziekenhuis opgeschaald. Zo heeft de organisatie een bibliotheek in het ziekenhuis omgebouwd tot een voedingskliniek met 14 bedden. Nadat deze al snel overbezet was zijn er twee tenten opgezet die plek bieden aan 14 patiënten. Ook deze zijn inmiddels overbezet met twee of meer patiënten per bed. Met name de 300.000-600.000 mensen die ontheemd zijn als gevolg van de conflicten in het land hebben te maken met ondervoeding. 

Slecht functionerende gezondheidszorg 

ngeveer 80 procent van de patiënten komt aan in het Dupti-ziekenhuis zonder doorverwijzing van een andere medische instelling. Wat betekent dat deze faciliteiten ofwel niet meer open zijn ofwel niet doorverwijzen. Dit zijn signalen dat de gezondheidszorg in Afar niet goed functioneert.  

Drinken uit modderige waterplassen 

“In twee dagen tijd werden er 41 kinderen opgenomen met ernstige buikinfecties omdat ze noodgedwongen moeten drinken uit modderige plassen,” zegt Raphael Veicht, noodhulpcoördinator AzG in Ethiopië. De organisatie heeft in overleg met het Ethiopische ministerie van gezondheid besloten om de kinderafdeling, de voedingskliniek en eerste hulp uit te breiden. Er worden nieuwe gebouwen geplaatst bij het ziekenhuis zodat er meer plek is voor patiënten. Ook in betere sanitaire voorzieningen en een betrouwbare waterbron wordt voorzien. Daarnaast gaat Artsen zonder Grenzen vijf voedselprojecten opzetten in de gebieden waar dit het hardst nodig is. Er is echter nog veel meer hulp nodig om deze crisis het hoofd te bieden.  

Zo snel mogelijk meer hulp nodig

Er lijden duizenden mensen onder de heftige gevolgen van de voortdurende voedselcrisis. Niet alleen in Afar maar ook in andere delen van Ethiopië. Er is een groot tekort aan voedsel maar ook aan andere essentiële zaken als schoon drinkwater en medische zorg. Zonder meer humanitaire hulp in Afar zullen nog meer mensen deze crisis niet overleven.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details