Platform over schenken, erven en nalaten
ASCENT-project ondersteunt TBC-patiënten met digitale technologie

ASCENT-project ondersteunt TBC-patiënten met digitale technologie

KNCV Tuberculosefonds leidt door Unitaid gefinancierd project

KNCV Tuberculosefonds heeft de komende drie jaar de leiding over het innovatieve, door Unitaid met 12,5 miljoen euro gefinancierde ASCENT-project. TBC-patiënten in vijf verschillende landen (Ethiopië, Tanzania, de Filipijnen, Zuid-Afrika en Oekraïne) worden voor dit nieuwe project tijdens hun behandeling ondersteund met digitale technologie om hun medicatie-inname te vergemakkelijken. Zowel voor patiënten als zorgverleners hebben deze grensverleggende innovaties grote meerwaarde.

Tuberculose is nog steeds de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, waar jaarlijks 1,6 miljoen mensen aan overlijden. Onnodig, want de ziekte is te genezen. Voor patiënten is de behandeling echter lang –6 maanden tot 2 jaar– en zwaar. Dagelijks moet een grote hoeveelheid medicijnen worden ingenomen. Als patiënten regelmatig een dosis overslaan, of tijdelijk stoppen, kan dit ernstige gevolgen hebben zoals de ontwikkeling van resistentie tegen de medicijnen of een terugkeer van de ziekte na het behandeltraject. Om die reden wordt patiënten in veel gevallen verzocht dagelijks een kliniek te bezoeken en daar hun medicatie in te nemen. Of zij worden door zorgverleners dagelijks thuis bezocht.

Digitale hulpmiddelen, zoals een pillendoos die een signaal afgeeft wanneer hij geopend wordt, bieden een patiënt meer vrijheid om de medicatie thuis te nemen op een moment dat het hemzelf uitkomt. De zorgverlener kan de inname digitaal monitoren en hulp bieden waar nodig. Hierdoor kan de zorg beter op de behoefte van de individuele patiënt worden afgestemd. In de internationale TBC-bestrijding worden deze technologieën nog maar op kleine schaal gebruikt. Het ASCENT-project is erop gericht dit voor alle TBC-patiënten wereldwijd toegankelijk te maken.

Ondertekening ASCENT-project

Het contract voor het ASCENT-project, dat staat voor Adherence Support Coalition to End TB werd vandaag ondertekend op het hoofdkantoor van Unitaid in Geneve. Kitty van Weezenbeek, directeur van KNCV Tuberculosefonds: “Wij zijn enthousiast en vereerd om het door Unitaid gefinancierde ASCENT-project te leiden! Zogenaamde digital adherence technologies (DAT) ondersteunen patiënten en stellen gezondheidswerkers in staat individuele zorg te verlenen aan patiënten die extra aandacht nodig hebben. Dit project onderzoekt de haalbaarheid, acceptatie en effectiviteit in verschillende settings en patienten populaties. Als zodanig draagt ASCENT bij aan het genereren van een wetenschappelijke onderbouwing voor het verantwoord gebruik van DAT in de context van patiëntgerichte zorg. We kijken uit naar de samenwerking met nationale TBC-programma’s, patiëntenvertegenwoordigers en onze consortiumpartners om het gebruik van DAT wereldwijd op te schalen.”

KNCV Tuberculosefonds werkt voor het door Unitaid gefinancierde ASCENT-project de komende jaren samen met de consortiumpartners PATH, The Aurum Institute en London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Meer informatie over het ASCENT-project, is hier te vinden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details