Platform over schenken, erven en nalaten
Betere zorg voor kwetsbare mensen met huisdieren

Betere zorg voor kwetsbare mensen met huisdieren

Slachtoffers van huiselijk geweld, vaak vrouwen met kinderen, ontvluchten de gewelddadige thuissituatie gemiddeld een jaar later vanwege het huisdier. Daklozen die naar een opvanghuis kunnen, doen dat vaak niet omdat ze dan hun enige en beste maatje in de steek moeten laten. Ook mensen met psychiatrische en verslavingsproblematiek die de kans krijgen om een paar maanden in een kliniek te werken aan hun problemen, slaan die hulp vaak af vanwege gebrek aan opvang voor hun huisdier.

Young woman plays with her jack russell terrier dog isolated on white background. Girl lies down and looks up on her dog. Owner and dog have fun. Studio portrait.

De behoefte aan opvang van huisdieren van kwetsbare mensen wordt steeds groter. Dat blijkt uit de groeiende vraag die stichting Mendoo krijgt van hulpverleners door heel Nederland. De stichting helpt alle mensen die tijdelijk een professioneel hulpverleningstraject in gaan en geen afscheid willen nemen van hun dier. In 2020 heeft Mendoo 163 huisdieren opgevangen van 96 mensen. 

Mendoo is de enige hulpverleningsorganisatie in Nederland die direct concrete oplossingen biedt aan hulpverleners, de kwetsbare mensen die zij helpen en hun huisdieren. Dit geeft mens en dier de kans te herstellen en herenigd te worden. 

‘Blijf van mijn Dier’, een project van Mendoo, is sinds 2014 dé specialist in het ondersteunen van slachtoffers van huiselijk geweld en hun huisdieren. Vanwege de sterke link tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling, is het van groot belang zowel mens als dier in veiligheid te brengen. Terwijl de eigenaar aan een hersteltraject werkt, zorgt Mendoo ervoor dat het huisdier wordt ondergebracht in een gastgezin óf dat het huisdier samen kan blijven met de eigenaar binnen een instelling of kliniek. 

Mendoo heeft een coördinerende rol binnen de vele samenwerkingen met gemeentes, opvanginstellingen en de hulpverleners die daar werken, landelijke meldingsinstanties, de politie en dierenartsen door heel Nederland. Steeds meer maatschappelijke instellingen en klinieken erkennen huisdieren als volwaardig onderdeel van het gezinssysteem. Zo voerden al zeven opvangorganisaties samen met Mendoo nieuw beleid in om cliënten met dieren toe te laten. Mendoo streeft ernaar dat meer opvangorganisaties dit voorbeeld volgen. Een belangrijke ontwikkeling, gezien de aanwezigheid van het dier een positieve invloed heeft op het herstel. 

Op www.mendoo.nl kunnen zowel hulpverleners als cliënten terecht om een hulpvraag in te dienen. 

Mendoo is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar op meldnummer 06 – 40 26 14 35.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details