Platform over schenken, erven en nalaten
Caki Bravo raakt ons in de ziel, deze man is uniek!

Caki Bravo raakt ons in de ziel, deze man is uniek!

Caki Bravo werd in 2017 uitgeroepen tot Bosnische dierenheld van het jaar!

En dat was heel dik verdiend want hij was de enige die uiteindelijk toegang wist te verkrijgen tot het vreselijke gemeenteasiel ‘Praca’ in Sarajevo. De eerste keren moest hij inbreken om met eigen ogen te kunnen zien wat zich daar afspeelde. Dat werd de slechtste ervaring van zijn hele leven. Want wat hij daar aantrof was de ultieme hondenhel op aarde. Het was een klaarlichte dag maar de dieren zaten in het pikkedonker. Op alle foto’s die hij heimelijk maakte, doken de dieren in de verste hoeken, verstijfd van angst door het licht van de zaklamp.

Vanaf het moment dat hij officieel toestemming kreeg om dit horrorasiel binnen te gaan werd dit asiel Praca zijn allergrootste missie. Caki bracht onmiddellijk met een handjevol betrokken dierenvrienden water en voedsel bij de uitgemergelde honden. Iets wat geen enkele gemeentewerker tot dan toe nodig had gevonden. Zonde van de moeite. De dieren waren immers toch ten dode opgeschreven… En wie niet uit zichzelf stierf werd genadeloos afgeslacht. Caki deelde de beelden van de aangetroffen verschrikkingen op Facebook en schokte daarmee dierenvrienden wereldwijd. Zelfs de Bosnische TV maakte een reportage over de wantoestanden in Praca. Onnodig te zeggen dat dit echt een unicum is, in een land dat als een van de onvriendelijkste van Europa wordt beschouwd.

Hoewel, dat klinkt beter dan het is. Caki mag in principe alléén op zaterdag naar binnen en dan wordt hij nog veelvuldig tegengewerkt. Honden die hij de ene week heeft gevoerd zijn de week daarna zomaar ‘kwijt’. En dat breekt natuurlijk zijn hart! Ook zijn de arme drommels doodsbang voor alle mensen dus het is wel duidelijk dat ze door de week niet bepaald diervriendelijk behandeld worden. En nog steeds is het er doorgaans aardedonker. En voer is er mondjesmaat. Alleen als Caki het aanvoert. Maar ook op de straten in de verre omgeving waar Caki woont, redt hij heel veel honden die gewond zijn geraakt, vaak na een aanrijding of mishandeling. Hij zal nooit een dier aan zijn of haar lot overlaten, als het hulp nodig heeft.

Een video van zijn redding van het oude blinde hondje Marfi dat in een diepe put was gedumpt bracht de hoop op verandering. Het werd zelfs door het Amerikaanse tv-station CNN uitgezonden waarna een bekend merk hondenvoer de video gebruikte voor het promoten van hun voer. Want het verhaal had immers een happy end, de hond werd gered. Caki was opeens een beroemdheid. En nog meer van zijn vele, vele reddingen kwamen in de media maar de gehoopte financiële steun bleef vreemd genoeg uit. Zijn heldendaden werden dan wel belicht maar zijn werk niet beloond of gesteund. Een grote teleurstelling, maar helaas de harde realiteit. Dus zwoegt Caki maar weer verder, met enkel de hulp van een handjevol lieve dappere vrijwilligers. Zijn missie op straat kost hem 7 dagen en nachten per week en werkelijk elke cent die hij heeft geeft hij aan het kopen van voedsel en verzorging voor de arme zwerfdieren.

Hij klimt op hoge daken of klimt naar beneden langs steile wanden, springt zonder na te denken in een rivier om dieren van de verdrinkingsdood te redden of op een rijbaan om een hond voor aanstormende auto’s weg te trekken. Hij doet werkelijk ALLES om dieren te helpen, elke hond in Sarajevo kan op hem rekenen. Maar Caki’s leven is zwaar en vergt veel van hem. Ja, hij is enorm geliefd bij dierenliefhebbers maar wordt ook intens gehaat door dierenbeulen en de meeste burgers in zijn stad. Hij wordt tegengewerkt en belaagd, zelfs ook door het gemeentebestuur. Bosniërs hebben nog altijd ongegronde vooroordelen en een afkeer van elke straathond. Caki probeert de bevolking ervan te overtuigen dat vergiftigen, doodslaan en doodschieten van onschuldige dieren onmenselijk is en niet past in een beschaafd land. Maar de muur is hoog. Het lijkt een mission impossible maar Caki kan niet anders dan doorgaan.

Zijn leven staat 100% in het teken van helpen van dieren in nood. Maar hij kan het niet alleen. Met financiële ondersteuning kan hij zoveel meer dieren redden die anders een ondraaglijk lot moeten ondergaan. Voor heel veel van die dieren kunnen wij het verschil gaan maken. Is dat eigenlijk niet een heel mooi idee: jullie doneren een leuk bedrag en Caki gaat er ontzettend goed werk mee doen! Wij hebben al vaker dierenhelden in Bosnië geholpen maar Caki Bravo raakt ons in de ziel, deze man is uniek! Hij verdient absoluut onze steun, zowel financieel als mentaal. Deze man is absoluut onmisbaar voor heel veel dieren in nood!

Doneer alsjeblieft vandaag nog voor deze actie naar onze bankrekening: NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. ‘Hulpactie 118’ en wij zorgen dat je donatie zoals altijd voor 100% voor dit goede doel besteed zal worden. Bij ons is er geen aftrek voor kosten zoals voor salarissen of huisvesting. De weinige kosten die gemaakt worden, betaalt ons team van vrijwilligers zelf.

Of doneer via onderstaande knop

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details