Platform over schenken, erven en nalaten
CAS International wil een einde maken aan dierenleed als gevolg van ‘culturele’ evenementen
Protest tegen het stierenvechten in Valencia in 2022 (Beeld: CAS International).

CAS International wil een einde maken aan dierenleed als gevolg van ‘culturele’ evenementen

CAS International, een stichting waar de naam staat voor Comité Anti Stierenvechten, begon ooit met de focus op het tegengaan van stierengevechten. Inmiddels is het aandachtsveld van de stichting uitgebreid en willen ze een einde maken aan allerlei dierenleed als gevolg van ‘culturele’ evenementen. 

Denk hierbij aan evenementen zoals de stierenrennen in Pamplona en Toro de la Vega, één van de meest controversiële stierenfeesten van Spanje. Naast stieren beschermt CAS ook paarden en koeien uit de stierenvechtsector. En jachthonden zoals de galgo’s- (Spaanse windhonden) en podenco’s die op grote schaal misbruikt worden voor de traditionele jacht. “Ook maken we ons hard voor het welzijn van andere dieren die lijden als gevolg van cultuur of tradities. Denk bijvoorbeeld aan ganzen en eenden voor de productie van ganzenlever”, zegt Maite van Gerwen, directeur van CAS International. 

Adoptiestier Marius (vernoemd naar de vorige directeur van CAS) in een opvang (Beeld: Santuario Vegan/CAS International).

Stokje overgenomen

Maite heeft sinds begin oktober het stokje overgenomen van Marius Kolff, die de afgelopen 18 jaar de directeur was van CAS. “Op 4 oktober, om precies te zijn”, vertelt zij. “Geen betere dag om te starten dan dierendag!” In de afgelopen jaren heeft CAS al veel voor elkaar gekregen: er worden geen stierengevechten meer gepromoot in Nederland en in Catalonië vinden al jaren geen stierengevechten meer plaats. Ook passen landen de regels aan van bepaalde evenementen. Zo mag de stier bij de Toro de la Vega al niet meer verwond en gedood worden door mannen met lansen op paarden. “Dat er verandering mogelijk is, blijkt daar wel uit. Dus wij blijven strijden”, zegt Maite.

Vrijheid van cultuur stopt wanneer dierenleed begint

Ze benadrukt dat het niet het doel van CAS is om culturele evenementen of tradities de halt toe te roepen, maar ook binnen cultuur, traditie en religie valt er iets aan dierenwelzijn te doen. “Binnen Europa is er een verdrag waarin dieren erkend worden als voelende wezens, die pijn kunnen lijden en waar dus goed voor gezorgd moet worden. Tegelijkertijd staat er dat de culturele tradities, religieuze riten en regionaal erfgoed binnen de lidstaten geaccepteerd moeten worden. In feite betekent het dat dieren die daaronder vallen, dus uitgezonderd zijn van de dierenwelzijnsregelgeving. Dat maakt het lastig, omdat sommige landen die uitzonderingspositie inzetten omwille van gebruiken en tradities. Wat ons betreft stopt de vrijheid van cultuur wanneer dierenleed begint.”

Maite van Gerwen neemt het stokje over van Marius Kolff, die bijna 18 jaar directeur van CAS International is geweest en veel bereikt heeft in die tijd (Beeld: CAS International).

Elke stap is er één

“Dus moet je lobbyen, zaken bespreekbaar maken en kijken naar de beste manier waarop tradities kunnen blijven bestaan, maar zónder dat daarbij het welzijn van de dieren in het gedrang komt.” Maite legt uit dat het vaak begint bij een stuk bewustzijn creëren. Om dat te optimaliseren is CAS medeoprichter en coördinator van het Internationale netwerk lokale, vaak kleine, organisaties die zich in Europa en Latijns-Amerika inzetten tegen stierenvechten. “Want wat in het ene land werkt, hoeft niet per se ergens anders ook aan te slaan, weten we inmiddels uit ervaring.” Als voorbeeld noemt Maite de aanpak in Mexico: “Een rechter in Mexico-Stad heeft gezegd dat stierenvechten agressie in de hand werkt waardoor er een toename van huiselijk geweld is. Daarop zijn de stierengevechten tijdelijk stilgelegd en gaat er een juridisch onderzoek plaatsvinden, waarna er een uitspraak van de rechter volgt. Soms moeten we genoegen nemen met kleinere stappen en al zijn die soms via een omweg bereikt, elke stap is er één!”

Een Spaanse jachthond met haar jong (Beeld: Aitor Garmendia/CAS International/AnimaNaturalis.

Steun ons, het is nog altijd hard nodig!

“Samen met de organisaties in de diverse stierenvechtlanden blijven we volhouden en lobbyen”, zegt Maite, “maar dat kunnen we niet zonder de hulp van onze donateurs.” U kunt helpen, door CAS International te steunen. Dat kan op veel verschillende manieren. “Een stier adopteren, doneren, nalaten maar ook het tekenen van een petitie is voor ons al van groot belang. Het feit dat mensen in andere landen er iets van vinden, is het teken voor de lokale organisaties dat er een grote internationale achterban is die het initiatief steunt”, zegt Maite tot slot.

Voor informatie over doneren en nalaten aan CAS International kunt u op de website kijken of contact met ons opnemen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?