Platform over schenken, erven en nalaten
Chimp Eden opvangcentrum in 2020

Chimp Eden opvangcentrum in 2020

Opvangcentra spelen een vitale rol bij het bestrijden van de illegale handel in chimpansees. Zo maken zij bijvoorbeeld handhaving van de wet mogelijk – autoriteiten zullen alleen chimpansees redden wanneer ze een geschikte plaats hebben voor de in beslag genomen dieren. Door Covid-19 was het een lastig jaar voor Chimp Eden. In dit nieuwbericht geven wij een update over het opvangcentrum.

Het Jane Goodall Instituut heeft en ondersteund diverse opvangcentra voor chimpansees in Afrika. Onder andere het Chimp Eden opvangcentrum in het Umhloti natuurreservaat in Zuid- Afrika.

Chimp Eden opvangcentrum

Eén van de chimpansees in het opvangcentrum

Er leven geen wilde chimpansees in Zuid-Afrika. De chimpansees die verblijven in Chimp Eden komen uit andere landen, zoals Angola en Zuid-Soedan. De meerderheid van de chimpansees werd gered toen ze baby waren.

Alle chimpansees krijgen speciale zorg die voor hen nodig is om ze een zo gezond mogelijk en chimpansee waardig leven te geven. Het onderhouden van de chimpansees is erg duur. Daarnaast worden ook het gebied en faciliteiten als verrijkingstoestellen en nachtverblijven onderhouden.

Covid-19 steun

Het covid-19 virus was een enorme klap voor de zelfstandigheid van Chimp Eden. Gesloten voor publiek kwamen er geen inkomsten van gasten binnen waardoor de operationele kosten een stuk lastiger te financieren bleken. Daarnaast moeten de medewerkers, die in

Bezoekers bij het Chimp Eden opvangcentrum

tern zijn gaan wonen om de chimpansees te beschermen tegen het Covid-19 virus, in levensonderhoud en voorzieningen worden ondersteund. Maar ook de extra beschermingen en hygiëne maatregelen om de chimpansees te beschermen moesten worden bekostigd. Dankzij de binnengekomen donaties en jouw steun hebben we dit uiteindelijk allemaal vol kunnen houden tot waar we nu staan.

Daarnaast kwam er een ander groot probleem om de hoek kijken, namelijk de aankoop van het grondgebied.

Land aankopen

Het grondgebied van Chimp Eden opvangcentrum

Het opvangcentrum huurde jarenlang het land waarop ze gevestigd zijn, nu wil de overheid dat Chimp Eden het land van hen overkoopt om er op te mogen blijven.

Na het overwegen van alle eventuele alternatieven is deze aankoop de beste keuze voor de lange termijn bescherming van de chimpansees. Ook de voorkoming van stress onder de dieren, welke gepaard gaat bij een verhuizing zijn hierbij erg belangrijk. Voor de aankoop was een enorm bedrag nodig waarvan we nu ongeveer $ 100.000 verwijderd zijn.

Met de pro bono hulp van advocatenbureau Allen & Overy hopen wij begin 2021 het land te kunnen aankopen.

Hoop voor de toekomst

Chimp Eden is er nog niet, maar er is reden voor hoop. Met steun van donateurs maken wij een verschil en hebben wij afgelopen jaar voor voortzetting van Chimp Eden kunnen zorgen. We blijven ons in 2021 ook hard inzetten voor Chimp Eden om samen te zorgen voor de bescherming van deze 33 bijzondere individuen.

Twee van de 33 voorbeelden die erg dankbaar zijn voor jouw steun.

Jessica

Chimpansee Jessica

Één van de chimpansees die onderdak heeft gevonden bij Chimp Eden is Jessica. Ze is overgenomen van een Zuid-Afrikaans circus. Ze had 13 kinderen, maar die zijn allemaal van haar afgepakt waardoor ze depressief werd. Binnen Chimp Eden heeft ze babychimpansees onder haar hoede genomen. Hierdoor vonden de getraumatiseerde babychimpansees steun en werd Jessica zelf ook gelukkiger.

Sampa

Chimpansee Sampa

Een andere chimpansee die onderdak heeft gevonden bij Chimp Eden is Sampa. Sampa is een van de intelligentste chimpansees. Zo kreeg een van onze werknemers ooit een noot van haar. Sampa maakte duidelijk dat ze wilde dat de noot werd opengemaakt. Toen dit gedaan werd gaf ze nog een noot die ook weer open werd gemaakt. Hierna vertrouwde ze onze werkneemster volledig en kwam ze met twee armen vol noten aan die allemaal opengemaakt moesten worden. Ook is Sampa een strijder als het gaat om het verdedigen van haar familie en zou hier alles voor opgeven.

Zonder het Chimp Eden opvangcentrum en de steun van mensen als jij hadden chimpansees als Jessica en Sampa het nooit gered. We hopen dat jij ook in 2021 samen met ons het verschil maakt!


Dankzij uw donatie kunnen we de chimpansees beschermen

Dankzij uw steun kunnen wij chimpansees zoals Sampa en Jessica beschermen. Bedankt! 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details