Platform over schenken, erven en nalaten
Daley Blind nieuwe ambassadeur Hartstichting
Medewerkers Hartstichting

Daley Blind nieuwe ambassadeur Hartstichting

“Durf te geloven in je eigen lichaam en laat je niet beperken omdat je iets aan je hart hebt”

Topvoetballer Daley Blind zet zich vanaf 6 oktober jl. in als ambassadeur voor de Hartstichting. Uit eigen ervaring weet Blind hoe belangrijk een gezond hart is. Daarom spoort hij Nederlanders aan om het vertrouwen in hun hart terug te winnen, gezond te blijven of juist weer in beweging te komen. Zo hoopt hij vooral jongeren ervan te doordringen dat ze goed voor hun hart moeten zorgen.

“Als je denkt aan hartklachten, denk je toch vaak aan wat oudere mensen. Maar er zijn ook genoeg kinderen, jongeren en jongvolwassenen die iets aan hun hart hebben. Kijk maar naar mij. Ik krijg heel veel positieve reacties, vooral van jongeren die zich er niet over uitlaten dat ze een hartprobleem hebben, zich er misschien voor schamen, en die niet meer durven te sporten. Ik hoop dat ik deze jongeren kan inspireren om wel te gaan sporten en weer zoveel mogelijk hun normale leven op te pakken.”

1,5 miljoen hart- en vaatpatiënten

In Nederland zijn er op dit moment circa 1,5 miljoen chronische hart- en vaatpatiënten. Als we niets doen, neemt dat aantal in 10 jaar tijd met maar liefst 33% toe. “Erfelijke factoren spelen natuurlijk een rol, vooral als je op jonge leeftijd iets aan je hart krijgt”, zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Daarnaast vergroten roken, een ongezonde levensstijl en ongezonde voeding het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het fantastisch dat Daley Blind mensen oproept goed voor hun hart te zorgen.”

Sporten met een ICD

Daley Blind zelf doet dat al. “Ik leef gezond, eet gezond en sport veel.” Dat deed hij altijd al, maar nadat hij op zijn 30e een hartspierontsteking kreeg, is hij zich nog meer bewust geworden van het belang van een gezond hart. Hij draagt sindsdien een ICD, een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. “Ik heb heel snel weer mijn normale leven opgepakt, ben heel snel weer gaan sporten. Ook ik heb weleens angstige momenten gehad, maar ik ben het bewijs dat je ook als je iets aan je hart hebt nog aan (top)sport kunt doen.”

Vertrouw op je hart

Dat vertrouwen probeert Daley Blind door te geven door zijn bijdrage aan de campagne van de Hartstichting Luister eens wat vaker naar je hart. Op Facebook en Instagram steunt hij mensen als Stef, initiatiefnemer van de ICD Jongerendag, en lifestylecoach Josephine, die haar volgers op het belang van ontspanning na de inspanning wijst. “Elke hartsituatie is anders, maar ik wil vooral meegeven dat als je weer durft te geloven in je eigen lichaam, je de angst die je misschien hebt kwijt kan raken en het leven dat je voorheen gewend was weer kan oppakken en dat je je daarin niet beperkt voelt omdat je iets aan je hart hebt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details