Platform over schenken, erven en nalaten
Discussie over jachthonden blokkeert nieuwe dierenwelzijnswet Spanje
Foto: CAS en AnimaNaturalis

Discussie over jachthonden blokkeert nieuwe dierenwelzijnswet Spanje

Het Ministerie van Cultuur blokkeert momenteel het voorstel voor een nieuwe Dierenwelzijnswet in Spanje. De jachtsector is niet tevreden over de maatregelen die van toepassing zijn voor jachthonden. Enkele punten van de nieuwe wet zijn bedoeld om het dumpen van honden tegen te gaan. Jaarlijks worden meer dan 50.000 galgo’s, podenco’s en andere jachthonden verwaarloosd en gedumpt door jagers.

Twee maanden geleden werd het voorontwerp van het wetsvoorstel goedgekeurd. Volgens Sergio García Torres, directeur van het Directoraat-Generaal voor Dierenrechten, ligt de ongecontroleerde hondenfok ten grondslag aan de hoge aantallen gedumpte honden. De nieuwe wet verbiedt de hondenfok door particulieren. Alleen professionals die de dierenwelzijnsrichtlijnen volgen mogen nog honden fokken. Daarnaast moet een nieuw, nationaal registratiesysteem het dumpen van dieren afremmen. Ook komen er nieuwe normen voor de grootte en faciliteiten van ruimtes waar meer dan vijf honden verblijven. Het duivenschieten wordt verboden.

Jachthonden zijn geen huisdieren

De jachtlobby reageert afwijzend tegenover deze voorstellen. Naar eigen zeggen zijn hun honden geen huisdieren en hoeven ze dus niet aan de nieuwe wet te worden onderworpen. Luis Planas, de socialistische Minister van Landbouw, stelt dat er onderscheid moet zijn tussen honden bestemd voor particulier gebruik en voor de jacht. Verder mag de hondenfok niet gelimiteerd worden in plaatsen waar de jacht een belangrijke inkomstenbron vormt. Volgens een onderzoek van Deloitte genereert deze sector 187.000 banen. Bovendien zou de landelijke levensstijl in plattelandsgemeenschappen in Andalusië, Extremadura, Castillië en León en Castillië-La Mancha aangetast worden. Een deel van deze regio’s ligt in handen van de socialisten (PSOE). De Spaanse krant El Confidencial stelt dat de Andalusische verkiezingen voor de deur staan en dit een gevoelige kwestie is die electorale vooruitzichten van de PSOE zou kunnen schaden.

Galgo-problematiek

Vanuit CAS maken we ons zorgen over de impact van deze discussie op de bescherming van jachthonden. Marius Kolff, directeur:

“Opnieuw laat de Spaanse socialistische partij PSOE de dieren in de kou staan. Omdat ze bang zijn voor stemverlies in bepaalde landelijke regio’s stemt de partij niet voor bescherming van de afgrijselijke mishandelingen die de jachthonden moeten doorstaan. Het gaat niet om een paar dieren, nee, minstens 50.000 dieren per jaar! Bij onze strijd tegen het stierenvechten maakten wij deze dubbele moraal om stembehoud van PSOE ook al mee.”

Er wordt geschat dat meer dan 50.000 galgo’s en andere jachthonden worden gedumpt en/of gedood na het jachtseizoen. De jagers zien de honden als voorwerpen: als ze niet langer dienen, laten ze de dieren aan hun lot over. Soms doden ze de dieren door ze in waterputten of ravijnen te gooien of aan bomen op te hangen. Zo werden in Tarancón in 2018 en 2021 twee massagraven gevonden met respectievelijk minstens 30 en 10 kadavers van galgo’s. Deze vondsten leidden tot veel commotie in de Spaanse samenleving.

Campagne Save the Galgos

In oktober lanceerden CAS en de Spaanse organisatie AnimaNaturalis de campagne Save the Galgos. We hebben de krachten gebundeld om aandacht te vragen voor de galgo-problematiek en een betere bescherming van de honden te realiseren. Sinds oktober hebben we diverse regio’s bezocht, zoals Madrid, Valencia, Catalonië. Andalusië en Aragón, waar we de media én volksvertegenwoordigers op de hoogte brengen van de noodzaak van het verbeteren van de bestaande reglementen en het creëren van nieuwe wetten. Na ons bezoek in Andalusië stelde Senator Carles Mulet vragen aan de Spaanse regering over de situatie van de galgo’s in het land. Onder meer vroeg hij welke acties er genomen worden om deze jachthonden te beschermen tegen mishandeling.

Petitie

Verder zijn we handtekeningen aan het verzamelen met een petitie die we als ondersteuning zullen gebruiken bij onze lobbyactiviteiten. Wij willen dat de nieuwe, nationale dierenwelzijnswet de jachthonden zal beschermen. Teken onze petitie: savethegalgos.org

Als onderdeel van onze campagne kan je nu een brief naar de Ministerie van Cultuur sturen met het verzoek de nieuwe dierenwelzijnswet niet langer te blokkeren. De brief van de tekst is in het Spaans. Klik hier om de brief te versturen.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.

Nieuwe donateurs ontvangen een gratis code om de documentaire Yo Galgo te bekijken. De documentaire behandelt de problematiek rondom de jacht met de Spaanse galgo.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details