Platform over schenken, erven en nalaten
Edina Pasic in Bosnië: Helpen in een hel voor dieren.

Edina Pasic in Bosnië: Helpen in een hel voor dieren.

Zij wordt ook wel ‘Andjeo Sarajevo’ genoemd, oftewel ‘De engel van Sarajevo’. Dat is geen titel die je zomaar krijgt. Die heeft ze natuurlijk moeten verdienen. Edina weet niet beter of ze had altijd dieren om zich heen. Van kinds af aan heeft ze zich erom bekommerd, hen verzorgd, gevoerd en schoon water gegeven..

Edina vertelt ook dat er altijd hondenvangers zijn geweest. Maar toen ze nog klein was waren die mannen een stuk menselijker. Als er dan kinderen huilden en smeekten om ‘hun buurthond’ te laten gaan, knepen ze een oogje toe. Maar later werd het echt menens in dat deel van voormalig Joegoslavië. In 2008 kwam er een wet in werking die alle zwerfhonden vogelvrij verklaarde. Ja, waarbij er zelfs een beloning werd uitgeloofd voor elke gedode zwerver. Je begrijpt, de sadisten en hondenhaters gingen van het ene moment op het andere hun Goddelijke gang. Groepen hondenvangers schuimden de straten af en vermoordden op gruwelijke wijze elk dier waar ze de hand op konden leggen.

Hondenvangers zijn er heden ten dage nog steeds. Net als gemakzuchtige eigenaren en ja, nog altijd de gemeentelijke dodingstations. Maar de mannen van nu zijn wreed. Ze zijn in staat om een dier extra te mishandelen als iemand vraagt om het dier te laten gaan. Ze scheppen er genoegen in om dieren juist bruut te behandelen om mensen te provoceren. Edina is één van de mensen die wanhopig proberen de dieren uit hun klauwen te redden. Ze heeft afschuwelijke dingen gezien.

Zelf heeft ze nu 128 honden en 87 katten onder haar hoede. Denk je in: 215 stuks. Je snapt dat ze altijd diep in de schulden zit. Maar hoe kan ze een dier voorbij lopen als ze hen ziet zoeken naar wat voedsel en water. Het is momenteel tegen de 40 graden. En door Corona zijn er extra veel dieren op straat gezet. Die niets eetbaars kunnen vinden. Er zijn zelfs geen vuilnisbakken van restaurants door de afwezigheid van toeristen… Maar ze constateert ook dat er de laatste tijd veel dieren zijn, die nog liever een aai over hun kopje hebben dan een boterham. Dat zijn dan vooral de naar buiten gegooide huisdieren, wanhopig zoekend naar een mens om weer bij te horen. Maar ook honderden pupjes en kittens bevolken momenteel de stad. Zowel jullie als wij blijven maar hopen dat er ooit een eind komt aan al dat dierenleed.

In de tussentijd zal de Engel van Sarajevo haar best blijven doen om niet alleen de 215 dieren te verzorgen maar zal ze dag in, dag uit door de straten dwalen om de vele hongerige bekjes te voeden. En vooral proberen om hen te troosten en gerust te stellen. Meer kan helaas niet, hoeveel pijn het ook doet. Geen donatie is te klein voor een zakje voer. Elke euro is er één en helpt een hond of een kat. Kunnen we laten zien dat er nog meer engelen op deze wereld zijn? Jullie dus….

Maak een donatie over naar: NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. ‘Hulproject 133‘ en wij zorgen dat je donatie echt alleen voor dit goede doel besteed zal worden. Bij ons is er geen aftrek voor salarissen, huisvesting of overbodige franje.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details