Platform over schenken, erven en nalaten
Een gezond bos en een beter leven

Een gezond bos en een beter leven

Kleine bosbouwers kiezen voor duurzame aanpak

In de provincie Quang Tri begint MCNV aan een nieuw project waarbij we de levensomstandigheden van kleine bosbouwers verbinden aan duurzaam bosbeheer. Het project heet Prosper en is erop gericht om een groep bosbouwers te begeleiden bij een duurzame werkwijze, waardoor ze over enkele jaren gecertificeerd acaciahout kunnen verkopen tegen een betere prijs. Een tweede groep helpen we met de productie en verwerking van zaden van de tungboom tot gecertificeerde tungolie, een soort meubelolie. De olie krijgt een keurmerk en de boeren een eerlijke prijs. Wij helpen de boeren ook met het vinden van bedrijven die het hout en de olie willen kopen.

Veel kleine bosbouwers en boeren in de bosrijke provincie beplantten hun kleine plantages met snelgroeiende bomen voor de verkoop van houtsnippers voor de pulpindustrie. Dat levert echter steeds minder op en ze leven met hun gezinnen in armoede. Dit project beoogt meer dan alleen een beter inkomen, de boeren mogen ook meebeslissen over het behoud van hun leefomgeving.

Geduld is een schone zaak

De boeren die meedoen moeten wel geduld hebben; het duurt 8-10 jaar voordat ze het gecertificeerde acaciahout kunnen verkopen. Tussentijds kunnen ze de plantage twee keer uitdunnen en het snoeiafval versnipperen. De gecertificeerde houtsnippers leveren de boeren 30% meer inkomen op dan snippers van hout zonder keurmerk.

Het lijkt een grote stap voor MCNV om aan bosbeheer te beginnen, maar waar het eigenlijk om draait – het verbeteren van de bestaanszekerheid van kleine bosbouwers en hun gezinnen- past precies in ons straatje. Hoewel wij geen bosbouwexperts zijn, weten we wel veel van het samenbrengen van boerenorganisaties, ondernemingen en deskundigen. Ook zetten we onze jarenlange ervaring in om de boeren te helpen met haalbare meerjarenplannen.

Wij vragen u om samen met ons de eerste stappen te zetten op weg naar een gezond bos en een beter leven voor de kleine bosbouwers en hun gezinnen. Voor dit nieuwe, duurzame project in Quang Tri is uw steun onmisbaar, we zijn blij met elke bijdrage!

Help ons de kleine bosbouwers in de provincie Quang Tri (Vietnam) en hun families te begeleiden naar een duurzaam bos en een beter leven. Met € 25.000 kunnen we een groep bosbouwers ondersteunen bij het planten van gecertificeerde acaciahout en een tweede groep met de productie van tungzaden en verwerking tot gecertificeerde tungolie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details