Platform over schenken, erven en nalaten
Een goede start voor kleuters in Phu Mo

Een goede start voor kleuters in Phu Mo

Voedsel en psychische hulp hard nodig in centraal Vietnam

Toen we u vorig jaar vroegen om de mensen in de provincie Quang Tri te steunen, reageerde u hartverwarmend en maakte u het mogelijk hen te blijven steunen. Deze winter stellen wij twee nieuwe projecten aan u voor. In de armste dorpen in Phu Yen werken we aan het vergroten van voedselzekerheid en op middelbare scholen in Quang Tri willen we scholieren helpen die geestelijke problemen ondervinden.

Hoewel de lokale overheid toegezegd heeft deze plannen voor een deel te zullen financieren, kunnen we pas van start gaan als MCNV zelf ook een deel betaalt. Met uw (extra) kerstbijdragen kunt u de mensen in Centraal Vietnam het komende jaar flink vooruithelpen!

In Phu Mo, een van de armste gemeentes in de provincie Phu Yen, wonen veel mensen van de Cham-minderheid. Bijna 80% van de Cham leeft hier onder de armoedegrens. Zij verdienen soms wat geld met cassaveteelt of als dagloner, maar dat zet nauwelijks zoden aan de dijk: driekwart van de gezinnen kampt voortdurend met voedseltekort en veel kinderen zijn ondervoed. MCNV wil samen met een aantal partners helpen om deze schrijnende situatie te verbeteren. Ons plan richt zich op voedingsadviezen, ontbijt en lunch voor kleuters en een betere voedselproductie.

Advies En Eten
Door samenwerking tussen gezondheidsdiensten, (kleuter)scholen en lokale ondernemers krijgen meer gezinnen hulp en krijgen meer kinderen beter en voldoende te eten. De gezondheidsdiensten gaan voedingsadviezen geven aan gezinnen met kinderen onder 5 jaar en aan zwangere vrouwen. Maar van advies alleen kun je niet eten, dus wordt er ook direct voor extra eten gezorgd voor de 260 armste gezinnen in Phu Mo. Boeren helpen de families met het houden van kippen voor eieren, het verbouwen van vitaminerijke gewassen en verbeterde zaailingen voor bananen- en pomelobomen. Dat betekent niet alleen dat er meer en beter eten op tafel komt, maar ook dat arme gezinnen hun inkomen kunnen aanvullen met de verkoop van de extra groente- en fruitopbrengst.

De scholen verzorgen voor kinderen onder de 5 jaar regelmatig een voedzaam ontbijt en lunch. Lokale ondernemers krijgen steun als ze een winkeltje openen in een van de dorpen, op voorwaarde dat ze daar ook voedzame pap en zuivelproducten aanbieden. De effecten van het project worden onderzocht door de VU, de Landbouwuniversiteit van Hué en de Medische Universiteit van Hué. Op grond van de uitkomsten kunnen we in de toekomst eenvoudig uitbreiden naar andere dorpen.

Scholieren in psychische nood
Psychische- en gedragsstoornissen bij kinderen en jongeren komen zeer vaak voor in Vietnam en het zelfmoordpercentage is hoog (zie kader). De hulpverlening schiet tekort en daarom heeft het Vietnamese Ministerie van Onderwijs en Vorming eind 2017 bepaald dat alle scholen een psychologische adviescommissie moeten instellen voor hulp aan scholieren. Zo ook in de provincie Quang Tri met 31 middelbare scholen en 23.000 leerlingen. Maar er is geen geschoold personeel, de leraren moeten dit naast hun gewone werk doen.

MCNV wil een proef doen specifiek gericht op de psychische gezondheid van leerlingen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar en op het verbeteren van de vaardigheden van hun psychische begeleiders. In de testfase zullen we training bieden aan een kerngroep van leraren die vervolgens de andere leden van de psychologische adviescommissie zullen bijscholen.

Onze vraag aan u
Deze twee projecten in Centraal Vietnam verdienen uw aandacht… en uw steun! In de allerarmste dorpen in Phu Yen zijn veel mensen ondervoed en er is voedselonzekerheid. MCNV wil deze schrijnende situatie stoppen met voedingsadviezen, extra maaltijden voor de kleuters en betere gewassen. En in Quang Tri heeft de schooljeugd professionele hulp nodig om psychische problemen de baas te kunnen. MCNV helpt door de deskundigheid van hulpverleners te bevorderen. Bij elkaar hebben we € 30.000 nodig om te kunnen starten, uw (extra) bijdragen maken ons werk mogelijk. Heel hartelijk dank voor uw steun!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details