Platform over schenken, erven en nalaten
Een wereld zonder type 1 diabetes: een wens voor Levi van vier

Een wereld zonder type 1 diabetes: een wens voor Levi van vier

Prikken in zijn vinger, koolhydraten tellen en insuline spuiten: het is de dagelijkse werkelijkheid voor Levi (4) die type 1 diabetes heeft. “Bij hoge bloedglucosewaardes krijgen we een ander kind”, vertelt zijn moeder Drissja. “Genezing? We hopen heel erg dat hij het mee gaat maken.” Prof. dr. Bart Roep werkt aan oplossingen voor type 1. “Wij wetenschappers stoppen niet totdat we type 1 diabetes kunnen genezen.” 

Type 1 diabetes heeft grote impact op het leven van Levi en zo’n 120.000 andere mensen in Nederland. Bij deze ziekte kan het lichaam glucose in eten en drinken niet uit het bloed halen en in je cellen krijgen. Glucose wordt dus geen brandstof, waarmee je actief kan zijn. Dit komt doordat het lichaam te weinig of geen insuline afgeeft. De oorzaak? Het afweersysteem vernietigt de cellen in de alvleesklier die insuline moeten maken. 

“We weten pas sinds kort meer over de oor­zaak van type 1 diabetes”, vertelt prof. dr. Bart Roep. Samen met dr. Arnaud Zaldumbide ontdekte hij dat type 1 geen fout is van het immuunsysteem. Bij type 1 diabetes geven de bètacellen, de bron van insuline, een verkeerd signaal af. Je afweersysteem reageert daarop. Prof. dr. Bart Roep: “Die kennis zorgt voor een radicale omslag in wetenschappelijk onderzoek en behandeling. Dat we dat weten, brengt ons veel dichter bij oplossingen voor deze ingrijpende ziekte.” 

Maar die oplossing voor type 1 diabetes is er nu nog niet voor iedereen.  Dat betekent dat in Nederland nog steeds ieder jaar honderden kinderen zoals Levi de diagnose type 1 diabetes krijgen. Voor Levi kwam die diagnose in het voorjaar van 2022. Moeder Drissja: “Hij dronk heel veel. Hij werd chagrijnig of dwingerig als hij niet razendsnel wat te drinken kreeg. Als we gingen wandelen, wilde hij na tien minuten niet meer verder. We kregen in korte tijd echt een ander kind.” 

Uiteindelijk blijkt bij de huisarts dat Levi’s bloedglucosewaarde veel te hoog is. “De vingerprik was niet te meten”, vertelt Drissja. Ze moeten direct naar het ziekenhuis, waar een heftige week begint voor het gezin. “Levi is erg gevoelig. In het ziekenhuis werd er meteen aan hem getrokken. Bloed afnemen, veel mensen in de kamer, insuline spuiten. We herkenden Levi niet meer terug. Het was alsof hij oogkleppen op had en geen oog meer had voor anderen.” 

Na acht dagen in het ziekenhuis mag Levi naar huis. Drissja: “Met een hoofd vol uitleg. Al het eten gaat sindsdien eerst door je hoofd. Iedere dag is het rekenen en opletten.” Samen hebben ze langzaamaan een weg in dit ‘nieuwe leven’ gevonden. “We hopen voor Levi op een zorgeloos leven, met zo min mogelijk beperkingen”, spreekt Drissja uit. “Hij gaat nu naar school. Daar laat hij vol trots zijn sensor en insulinepen zien. Maar toch blijft zo’n stap spannend met diabetes.” 

Soms denkt Drissja aan Levi’s toekomst. “Hij doet het nu supergoed. We zijn heel trots op hem. Maar wat als hij een puber is? Hoe zal dat gaan? Type 1 diabetes gaat zijn hele leven mee. Ik hoop dat nieuwe ontwikkelingen in onderzoek het voor hem zo makkelijk mogelijk maken.” Ze wil vooral dat Levi mee kan draaien in de maatschappij. “Zonder dat hij na moet denken over zijn diabetes of over dingen die hij niet mag of kan.” 

Kinderen zoals Levi, daar zet JDRF Nederland zich voor in. Iedereen met type 1 diabetes staat centraal in alles wat we doen. Met het geld dat wij ophalen, doen wetenschappers onderzoek naar de genezing, preventie en betere behandeling van type 1 diabetes. Samen gaan we van type één, naar type géén.  

Kijk voor meer informatie op www.jdrf.nl/iklaatna of neem contact op met relatiemanager Henriette Bijl via 06-22873208 of hbijl@jdrf.nl.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details