Platform over schenken, erven en nalaten
Eindelijk: positieflijst zoogdieren aangekondigd

Eindelijk: positieflijst zoogdieren aangekondigd

Een geweldige stap voor huisdierenwelzijn

Fantastisch nieuws! Na meer dan dertig jaar strijden, is de positieflijst zoogdieren nu eindelijk naar de Tweede Kamer gestuurd. Per 1 januari 2024 mogen, als alles goed gaat, alleen nog de dertig diersoorten die op deze lijst staan, gehouden worden. De positieflijst maakt een einde aan onnoemelijk veel dierenleed. De aankondiging van deze lijst is dan ook een enorme stap voor het dierenwelzijn van huisdieren in Nederland. Help mee om ervoor te zorgen dat de lijst echt wordt ingevoerd!

Risico’s voor mens en dier

Op dit moment worden er in Nederland door particulieren meer dan driehonderd verschillende zoogdiersoorten gehouden. De een nog ongeschikter dan de ander. Wasbeerhonden, kangoeroes, egels, servals, luiaards, vossen… je kunt het zo gek niet bedenken. Aan het houden van deze dieren kleven risico’s: voor de mens, maar ook voor de dieren. Sommige dieren zijn niet op een diervriendelijke, verantwoorde manier te houden. Ze brengen ziektes met zich mee, leveren bij ontsnappen een enorm risico voor de inheemse natuur en ze lijden doordat er qua huisvesting en verzorging niet geboden kan worden wat ze nodig hebben.

Ingangsdatum 1 januari 2024

Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de lijst deze week aangekondigd middels een brief aan de Kamer. Als alles goed gaat, mogen per 1 januari 2024 slechts de dertig diersoorten op de lijst nog gehouden worden. Om ervoor te zorgen dat er geen dieren gedumpt zullen worden, zal er een overgangsrecht gelden: mensen die op 1 januari 2024 een ‘verboden dier’ hebben, mogen dat dier houden totdat het dier overlijdt. Dit geldt ook voor de jongen waarvan een dier op 1 januari 2024 al drachtig is. Deze groep dieren mag ook nog verhandeld worden. Voor officiële dierentuinen en wildopvangcentra geldt een uitzondering van de positieflijst.

Weerstand

Met de handel in exotische dieren wordt enorm veel geld verdiend. Er is dan ook een stevige lobby tegen de invoering van de positieflijst. Zo werd een eerdere positieflijst in 2015 succesvol aangevochten door hobbyhouders. Een enorme tegenvaller voor de dieren en hun welzijn. De nieuwe lijst is zorgvuldig opgesteld aan de hand van een op onafhankelijke wetenschap gebaseerd toetsingskader. De minister zal de komende tijd benutten om de benodigde regelgeving op te stellen, invoering van de lijst vorm te geven en om samen met de handhavende partijen de wijze van handhaving op de lijst verder uit te werken.

Wij gaan door voor de dieren

Het ziet er allemaal goed uit, maar we zijn er nog niet. De Sophia-Vereeniging blijft zich inzetten voor de positieflijst om ervoor te zorgen dat:

  • de zoogdierenlijst ook echt per 1 januari 2024 zal gaan gelden;
  • er naast deze zoogdierenlijst ook lijsten komen voor vogels en reptielen;
  • er ook Europese positieflijsten komen;
  • er voor de diersoorten die wel gehouden mogen worden, houderijvoorschriften komen, zodat zij ook echt op de juiste manier gehouden worden.

Jouw steun aan de huisdieren is nu belangrijker dan ooit. Help mee in de strijd tegen dierenleed! Met jouw donatie, hoe groot of klein ook, maak jij campagnes mogelijk waarin het belang van het dier altijd voorop wordt gesteld. Doneer nu!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details