Platform over schenken, erven en nalaten
Fairtrade koffie als ochtendritueel

Fairtrade koffie als ochtendritueel

Maar laten we eens wat meer stilstaan bij dit ochtendritueel. Het is voor ons heel vanzelfsprekend dat, zodra we opstaan, er een pak koffie in de kast klaarstaat om ons van ons kopje koffie te voorzien. Maar wat weten we eigenlijk van de koffie die in ons keukenkastje staat? Waar komt het vandaan en wie maakt het? Zo was ik laatst erg verbaasd toen ik een nieuwsbericht las over armoede in de koffiesector, ik had hier geen idee van. Toen ben ik kritischer gaan kijken naar dat vanzelfsprekende kopje koffie.

Koffieboeren hebben het moeilijk, prijsdaling, klimaatverandering en vergrijzing zijn de drie grote bedreigingen voor koffieboeren. Ik wilde weten hoe ik kan meehelpen aan een oplossing en al snel kwam ik erachter dat je met het kopen van Fairtrade koffie veel meer doet dan alleen je koffie voorraad aanvullen. Door Fairtrade koffie aan te schaffen kan je een hele ketting aan positieve veranderingen teweeg brengen.

Zo heeft Fairtrade Original met hun Community Coffee nieuwe stappen gezet binnen hun koffieketen. Ze hebben de inkoop zo direct mogelijk gemaakt. Hun inkoper, Mark, koopt de koffiebonen direct van de Fairtrade en biologische koffiecoöperatie Red Ecolsierra, uit Colombia. Deze rechtstreekse samenwerking zorgt ervoor dat koffieboeren een hogere prijs krijgen voor hun koffie. Voor élke kilo die rechtstreeks ingekocht wordt van de boer betaalt Fairtrade Original bovenop de Fairtrade én biologische premie nog hun eigen premie. Boeren beslissen vaak samen aan welke projecten ze deze premie willen uitgeven, zoals nieuwe machines, trainingen of onderwijs voor hun kinderen. Zo kunnen boeren niet alleen overleven, maar ook hun gemeenschap vooruit helpen, hun kinderen de juiste trainingen en onderwijs geven én de beste koffie blijven maken.

Drink je een kopje Community Coffee dan behoor jij ook tot de boeren community in Colombia. Community Coffee is als familie: je zorgt voor elkaar. Het mooiste is dat je er vrijwel niks voor hoeft te doen, behalve een ander pak koffie uit het schap pakken. Dus als je de volgende keer voor het koffieschap staat, kies de Community Coffee van Fairtrade Original en geef terug aan de mensen die jou ochtendkopje koffie vanzelfsprekend maken!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details