Platform over schenken, erven en nalaten
Goedkeuring nieuw behandelregime belangrijke doorbraak in TBC-bestrijding

Goedkeuring nieuw behandelregime belangrijke doorbraak in TBC-bestrijding

KNCV Tuberculosefonds paraat voor introductie van BPaL-regime

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft vandaag het zogenoemde BPaL-regime voor de behandeling van zeer resistente tuberculose (TBC) goedgekeurd. KNCV Tuberculosefonds is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit regime door TB Alliance. “Dit markeert het begin van een nieuw tijdperk. Wij staan klaar om landen te ondersteunen bij het introduceren en snel opschalen van deze levensreddende behandeling”, aldus Kitty van Weezenbeek, directeur van KNCV Tuberculosefonds.

Tuberculose is met 1,6 miljoen sterfgevallen per jaar de meest dodelijke infectieziekte wereldwijd. Onnodig, want met de juiste medicijnen en behandeling is TBC goed te genezen. Voor zeer resistente (multiresistente en extensief resistente) TBC is dit echter een stuk lastiger. Het genezingspercentage van extensief resistente TBC is wereldwijd slechts 34 procent. De eerste resultaten van het BPaL-regime liggen op 90 procent.

Het BPaL-regime bestaat uit de medicijnen bedaquiline, pretomanid en linezolid. Pretomanid is een nieuw medicijn tegen tuberculose. Door de combinatie van deze drie orale medicijnen hoeven zeer resistente TBC-patiënten niet langer maandenlang pijnlijke injecties te ondergaan. De behandeling met BPaL neemt bovendien ‘slechts’ zes maanden in beslag, in tegenstelling tot de behandeling van 18 tot 24 maanden die momenteel aangeraden wordt voor patiënten met zeer resistente tuberculose.

KNCV Tuberculosefonds heeft zich de afgelopen jaren in meerdere landen geconcentreerd op het introduceren en het opschalen van het gebruik van nieuwe geneesmiddelen en regimes. Deze basis die hiermee gelegd is, zal de vroege invoering van het BPaL-regime in deze landen vergemakkelijken.

Van Weezenbeek: “BPaL zal niet alleen hoop en genezing voor patiënten brengen, maar ook de levering van zorg door individuele gezondheidswerkers verbeteren en een effectieve reactie van gezondheidssystemen op zeer resistente TBC vergemakkelijken. KNCV erkent de doorbraak die dit regime zal brengen. Naast het implementeren en opschalen is het belangrijk meer bewijs te genereren en te zorgen voor een verantwoord gebruik van op pretomanid gebaseerde regimes. We moeten onze nieuwe medicijnen tenslotte beschermen! We verheugen ons op de samenwerking met alle belanghebbenden van BPaL. Er is geen tijd te verspillen.”

Meer over het BPaL-regime op de website van TB Alliance.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details