Platform over schenken, erven en nalaten
Greenpeace: een groene, duurzame wereld is nodig, beter en haalbaar!
(Beeld: Markus Mauthe)

Greenpeace: een groene, duurzame wereld is nodig, beter en haalbaar!

Al ruim vijftig jaar probeert Greenpeace de wereld wakker te schudden. “Want we móeten de klimaatverandering in zijn ergste vorm tegen gaan en voorkomen dat er nog meer natuur en biodiversiteit verloren gaat”, zegt Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland. “Greenpeace werkt wereldwijd hartstochtelijk aan deze twee meest ontwrichtende situaties die we als mensheid moeten oplossen.”

Greenpeace staat vooral bekend om spectaculaire, maar veilige en vreedzame acties. “Maar we doen nog zoveel meer”, zegt Andy. “We voeren wetenschappelijk onderzoek uit of steunen dit, we lobbyen, publiceren rapporten, voeren gesprekken met beleidsmakers en organiseren klimaatmarsen. Omdat wij echt geloven dat een groene, duurzame wereld nodig, beter én haalbaar is.”

Al ruim vijftig jaar strijdt Greenpeace tegen de klimaatverandering in zijn ergste vorm en probeert te voorkomen dat er nog meer natuur en biodiversiteit verloren gaat. (Beeld: Markus Mauthe)

Volkomen onafhankelijk

“De toekomst is van ons allemaal. Wij vechten voor een betere toekomst, maar dat kunnen we niet alleen”, zegt Andy. “Daar hebben we de hulp van donateurs hard bij nodig! We nemen namelijk geen geld aan van bedrijven en overheden. Dat doen we heel bewust zodat we volkomen onafhankelijk blijven en dit belangrijke werk kunnen doen. We zijn helemaal zelfstandig in de afwegingen die wij maken en volgen daarbij de lijn van de wetenschap. Ook al betekent dat soms dat we een pijnlijke boodschap moeten verkondigen.”

Voor en door burgers

Gelukkig kan Greenpeace rekenen op een grote achterban van zo’n 330.000 donateurs en zo’n 600.000 mensen die zich aansluiten bij de organisatie en haar acties. “We zijn een beweging voor en door burgers die een verschil willen maken op het gebied van klimaat en natuur. Greenpeace faciliteert en organiseert, maar de burgers zijn degenen die het doen. Hierin trekken we echt samen met grote groepen mensen op die allemaal hetzelfde doel voor ogen houden.” Andy is zich bewust van het feit dat het soms best pittige acties zijn. “Maar dat moet ook haast wel als je tegen de grote vervuilers op deze aarde strijdt”, zegt hij. “Toch doen we het altijd veilig en vreedzaam en zijn we juist heel samenwerkingsgericht.”

Greenpeace zet zich ook in voor de onderwaterwereld met campagnes als: Bescherm de oceaan, het leven hangt er van af. (Beeld: Paul Hilton)

Liefde en verantwoordelijk­heid voor de aarde

Naast de donaties zijn ook de nalatenschappen voor Greenpeace onmisbaar. “Via een testament kunnen mensen hun liefde en verantwoordelijkheid voor de aarde op een heel bijzondere manier doorgeven”, zegt Andy. “Het steunt ons in de strijd om de aarde tot ver in de toekomst te beschermen.” Het is Greenpeace al gelukt om o.a. de walvisjacht te stoppen, chemische afvaldumps te voorkomen en kwetsbare regenwouden te beschermen. En Greenpeace gaat door tot al het leven op aarde beschermd is. Zo worden op dit moment de klimaatverandering, ontbossing en plastic in de oceanen aangepakt.

Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland. (Beeld: Marten van Dijl)

Enorm dankbaar

Andy is enorm dankbaar dat er mensen zijn die Greenpeace in hun testament opnemen. “De droom voor een betere wereld gaat door na overlijden. En dan is het ontzettend bijzonder dat ze ons als organisatie vertrouwen om die droom verder te verwezenlijken. Ik vind dat echt iets heel groots, onafhankelijk van de hoogte van de nalatenschap”, benadrukt hij. “Het voelt gewoon als een enorme eer en verantwoordelijkheid, waar we uiteraard zorgvuldig mee omspringen. Dus gaan we graag het gesprek aan met mensen die overwegen om aan ons na te laten en vertellen we ze de verhalen uit eerste hand. Ook beantwoorden we vragen die er zijn over ons beleid, hoe het geld besteed wordt en welke impact we er mee kunnen maken.” Andy tot slot: “Greenpeace is een Erkend Goed Doel waarbij het CBF controleert of het gedoneerde geld ook daadwerkelijk gebruikt wordt voor een bijdrage aan een betere wereld. Ook heeft Greenpeace een ANBI-status, wat betekent dat er geen schenk- of erfbelasting betaalt hoeft te worden en daardoor dus meer geld naar de projecten kan gaan. Steun ons dus nu, want de toekomst heeft jou nodig!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details