Platform over schenken, erven en nalaten
Gezondheid

Grote zorgen over geestelijke gezondheid

mental-health-620

30 oktober 2020 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Leden van de Nederlandse ggz maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de geestelijke gezondheid en veerkracht van de Nederlandse bevolking. In een kwalitatieve uitvraag onder de leden (die gezamenlijk 90% van het ggz-veld bestrijken) blijken deze zorgen met name te gelden voor jongeren en kwetsbare groepen zoals verslaafden, daklozen en ouderen.

‘HVO-Querido herkent de signalen van de Nederlandse ggz,’ zegt HVO-Querido directeur Paul Asberg. ‘We zien dat corona voor volwassen cliënten die intramuraal wonen betekent dat de muren van hun kamers de buitengrenzen van hun leefwereld kunnen worden. Vaste bezoekers die niet of veel minder kunnen komen, en begeleiders die een onpersoonlijk grote afstand moeten houden. Ook zijn de fysieke gevolgen voor hen groter.

Jongeren hebben zich over het algemeen van hun beste kant laten zien. Ze organiseerden meer zelf en werden bezorgd om het wel en wee van hun begeleiders. Maar de keerzijde is er ook: jongeren hebben grote moeite om aan inkomsten te komen. Denk aan de 0-urencontracten en het stoppen van baantjes in de horeca. Maar vooral het stopzetten van tal van activiteiten maakt dat het toch al broze sociale leven van kwetsbare jongeren, verder achteruit gaat.
HVO-Querido verwacht dan ook dat de coronacrisis op de korte en lange termijn zijn effect zal hebben op de geestelijke gezondheid van onze cliënten,’ aldus Paul Asberg.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mark de Lau

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details