Platform over schenken, erven en nalaten
Havenlichtgemeente Delfzijl terug van werkvakantie Bulgarije

Havenlichtgemeente Delfzijl terug van werkvakantie Bulgarije

Acht dagen lang waren 16 vrijwilligers van de Havenlichtgemeente uit Delfzijl te gast bij hulpverleningsorganisatie Mission Possible in Bulgarije. In het dorpje Rozino op zo’n 125 km ten oosten van Sofia hebben zij hard gewerkt aan het plaatsen van een ruim 30 meter lange muur om een kerk-wijkcentrum in aanbouw te beschermen tegen een instortend talud. Naast deze klus is een programma georganiseerd voor de kinderen in een aantal dorpen in de omgeving. Het was een ervaring die ze niet snel zullen vergeten.

havenlicht-bouwteam-kopieren

Direct na aankomst werd een bezoek gebracht aan de Roma-gemeenschap in het dorpje Slatina. De woonomstandigheden in dit dorpje maakte veel los. Kleine vervallen huisjes met lemen vloeren en zonder stromend water en grote gezinnen met veel gezondheidsproblemen. Zondag is in Rozino de Roma kerkdienst bezocht waar de groep een actief aandeel in had met zang. In de dagen daarna is er, ondanks de temperaturen van rond de 30°C, hard gewerkt.

Een gedeelte van de groep heeft zich bezig gehouden met het vlechten van het betonijzer en het timmeren en het stutten van de bekistingsplaten. Een enorme klus die in vier dagen geklaard moest worden. De bouw verliep voorspoedig totdat op vrijdag een begin werd gemaakt met het storten van 24m3 beton. Op twee plaatsen bleek de bekisting niet bestand tegen de druk. Maar met behulp van de Roma werd in een mum van tijd een noodreparatie uitgevoerd. En samen werd het resterende gedeelte met de hand gestort.

De andere groep bezocht drie dorpen en organiseerde daar een dagbesteding voor de kinderen met spelletjes en knutselen rondom een Bijbels thema. In totaal deden 140 kinderen mee met het programma. Ook werden er gezinnen bezocht en Babyboxdozen uitgedeeld wat erg veel indruk op de deelnemers maakte.

havenlicht-shipka-kopieren

Bert Dokter, initiatiefnemer van Mission Possible Nederland, is erg blij met de inzet van de Havenlichtgemeente Delfzijl. “Wij werken al jaren lang onder de Roma in Bulgarije. En vooral in de dorpen, waar wij al langere tijd actief zijn, zien wij grote verbeteringen. Een betere hygiëne en woonomstandigheden, groter aantal kinderen dat de lagere school afmaakt of doorstroomt naar voortgezet onderwijs. Dat heeft allemaal te maken met andere normen en waarden. De Roma-kerken waar wij mee samen werken spelen daar een grote rol in. Het bezoek van de Havenlichtgemeente Delfzijl is voor deze Roma een grote bemoediging. Want in hun eigen land worden ze vaak met de nek aangekeken“.

Al sinds 1998 ondersteunt Mission Possible de Roma-gemeenschap in Bulgarije. Er wordt kleding en schoeisel uitgedeeld. In vijf dorpen wordt elke winter een gaarkeuken geopend voor 15 – 50 kinderen. Er zijn zondagscholen opgezet en kinderen krijgen les in lezen en schrijven. In het Babybox project worden dozen met benodigdheden voor baby’s en hun jonge moeders uitgedeeld in Roma dorpen. De Babybox dozen bevatten niet alleen verzorgings- producten en kleding voor de baby maar ook educatief materiaal voor de moeder. Medische zorg en voorlichting over opvoeding en hygiëne zijn een belangrijk onderdeel van het project.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details