Platform over schenken, erven en nalaten
Het Prins Bernhard Cultuurfonds houdt  cultuur levend

Het Prins Bernhard Cultuurfonds houdt cultuur levend

Verbinding in de samenleving door cultuur; het Prins Bernhard Cultuurfonds maakt zich daar al decennialang hard voor, door bijzondere initiatieven en talent op het gebied van cultuur, natuur en wetenschap te ondersteunen. Duizenden projecten per jaar, groot en klein door het hele land ontvangen jaarlijks een financiële bijdrage.

Marceline Loudon, adviseur mecenaat bij het Cultuurfonds vertelt dat ze inmiddels de grootste beurzenverstrekker van Nederland zijn. “Zo kunnen we dankzij particuliere giften jaarlijks meer dan 150 getalenteerde studenten – waaronder veel wetenschappers – blij maken met een buitenlandbeurs. Ook ondersteunt het Cultuurfonds jaarlijks ruim 3.500 initiatieven: van kleine lokale projecten tot landelijke grote projecten van non-profit organisaties, van amateurs tot professionals. Zolang het maar publiekstoegankelijk is.”

Ontstaan

Het Cultuurfonds viert volgend jaar haar 80-jarig bestaan. Loudon vertelt dat in 1940 het Prins Bernhard Fonds ontstond ter ondersteuning van de weerbaarheid van Nederland in de oorlogsperiode. “Ook wel bekend als het ‘Spitfire Fund’ omdat er oorlogsmaterieel van werd aangeschaft. Na de oorlog zat er nog geld in de pot en de organisatie besloot de doelstelling aan te passen om de weerbaarheid van de Nederlanders te vergroten door culturele amateurprojecten te ondersteunen.”

“Ik hoor vaak na afloop mensen zeggen dat ze dankbaar zijn voor het plezierige en inhoudelijk volledige en richtinggevende gesprek.” Beeld: Esther Cammelot

 

Cultuur verbindt

Van fanfare tot opera, van cabaret tot poppenspel, van cultureel erfgoed tot weidevogel, en filosofie tot wiskunde. Cultuur en natuur verbindt! “En dat is precies wat het Cultuurfonds wil bereiken met de projecten die wij ondersteunen”, vervolgt Loudon. “We financieren op aanvraag en geven van relatief kleine tot grote bedragen, zodat we veel uiteenlopende initiatieven kunnen steunen. Aanvragen worden op kwaliteit beoordeeld door commissies die bestaan uit vele onbezoldigde experts en door de besturen van onze provinciale afdelingen. Wij controleren altijd of onze bijdragen op de juiste manier worden besteed.”

De Kunst van het Geven is er voor iedereen

“Maar het mogelijk maken van deze projecten kunnen we niet doen zonder financiële steun. We weten dat de Kunst van het Geven verschillende vormen kent en past bij elke levensfase: u kunt op de u passende manier geven en cultuur steunen! Maar ook wanneer u na uw overlijden een cultureel verschil wilt blijven maken, kunt u ons steunen door het Cultuurfonds op te nemen in uw testament.” Er zijn diverse vormen om bij te dragen met uw nalatenschap: “Zo kunt u ervoor kiezen een bepaald werkterrein van het Cultuurfonds aan te wijzen, bijvoorbeeld ‘theater’ of ‘beeldende kunst’. Of juist kiezen voor talentontwikkeling, dwars door alle werkterreinen heen. Maar het is ook mogelijk cultuur of natuur in een specifieke regio of omgeving te steunen. En het nalaten aan een bestaand of eigen CultuurFonds op Naam is ook een optie. Toch wil ik ook vragen om na te laten aan het Cultuurfonds zélf, omdat wij goed zien wat de noden zijn op bepaalde momenten. Een algemenere formulering in het testament maakt het dan mogelijk om te kijken waar de steun het beste tot zijn recht komt op dat moment in de toekomst. Uiteraard is het fijn als we de voorkeur weten van iemand, maar op deze manier kunnen we vanuit uw wens de juiste projecten ondersteunen waarvan we nu nog niet weten dat zij ondersteuning nodig gaan hebben.”

Kunstenaar Ide André kreeg dit jaar de Sieger White Award, afkomstig van het overleden kunstenaarsechtpaar Fred Sieger (1902-1999) en Helen Sieger-White (1911-2010). Hun stipendium ondersteunt specifiek schilders uit de regio Oost-Nederland. Beeld: Ide André

 

Dankbaar

Loudon vindt het heel mooi en bijzonder dat het Cultuurfonds al bij vele mensen is opgenomen in hun testament. “We merken dat mensen zelf ook opgelucht zijn als zaken goed zijn vastgelegd. Soms speelt het idee al een tijdje maar krijgt het pas concreet vorm na een persoonlijk gesprek met ons. We luisteren met aandacht naar wat de wensen zijn en vertellen wat de mogelijkheden zijn.” Loudon besluit: “Dat vertrouwen waarmaken, vinden we enorm belangrijk.”

Het Cultuurfonds is vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Dat betekent dat uw nalatenschap na aftrek van de gemaakte kosten, geheel ten goede komt aan de door u gewenste bestemming.

Heeft u vragen of behoefte aan een persoonlijk gesprek? Neemt u dan vooral rechtstreeks contact met Marceline Loudon op! Dat kan via het algemene nummer 020-5206130 of m.loudon@cultuurfonds.nl


Prins Bernhard Cultuurfonds

Herengracht 476

1017 CB Amsterdam

T +31 20 520 61 30

E info@cultuurfonds.nl

W www.cultuurfonds.nl

Bank NL32INGB0000333318  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details