Platform over schenken, erven en nalaten
Hoe helpen we kinderen met een beperking om mee te spelen?

Hoe helpen we kinderen met een beperking om mee te spelen?

Alle kennis en ervaring over ‘onbeperkt spelen’ nu verzameld op één website

Negen op de tien speelplekken zijn niet klaar voor kinderen met een beperking. Terwijl spelen juist voor hen zo belangrijk is. Daarom start het SamenSpeelNetwerk de campagne ‘Onbeperkt spelen’. Tientallen partijen, van speeltuinen tot gemeenten en van ontwerpers tot zorgverleners, slaan de handen ineen om kinderen met en zonder beperking samen te laten spelen. Zij delen hun kennis en ervaring op onbeperktspelen.nl. 

Vrienden maken 

Kinderen met een beperking willen ook buitenspelen. Ze willen klimmen, schommelen, lachen en samenspelen. Ze zijn er helemaal klaar voor. Nu de speelplekken nog: negen van de tien speelplekken zijn namelijk niet geschikt voor deze kinderen. Terwijl een speeltuin juist voor hen zo belangrijk is om buurtgenootjes te leren kennen. Want veel kinderen met een beperking gaan ver van huis naar school en hebben nauwelijks vrienden in de buurt. Zij zijn daardoor vaak eenzaam. Met de campagne Onbeperkt spelen laat het SamenSpeelNetwerk zien dat kinderen met een handicap ook mee kunnen spelen – mits alle betrokken partijen rekening met hen houden.

Speeltuinen toegankelijk 

Om een speelplek toegankelijk te maken, moet je al vanaf de tekentafel rekening houden met kinderen die anders spelen, zoals kinderen die in een rolstoel zitten, blind zijn, autisme of een verstandelijke beperking hebben. Daarnaast moeten gezinnen met een gehandicapt kind zich welkom voelen; elk kind wordt uitgenodigd om – op hun zijn eigen manier – mee te doen. Onbeperktspelen.nl legt uit hoe dat in zijn werk gaat, met heldere informatie, technische richtlijnen en praktische tips.

Ook gemeenten, ontwerpers, zorgverleners…

Niet alleen speeltuinorganisaties zijn nodig om samenspelen mogelijk te maken; ook de hulp van gemeenten, ontwerpers, zorgverleners, scholen en ouders is onmisbaar. Zij kunnen, ieder vanuit hun eigen rol, stimuleren dat kinderen met en zonder handicap samen spelen. Onbeperktspelen.nl biedt handvatten voor al deze organisaties en professionals. Verder zijn op de website publicaties, nieuws en internationale onderzoeken over samenspelen verzameld. En je leest er de ervaringsverhalen van ouders, vrijwilligers en professionals die al met samenspelen aan de slag gingen; zij bewijzen dat het kan en delen hun kennis graag. 

Over het SamenSpeelNetwerk

Het SamenSpeelNetwerk is een initiatief van stichting het Gehandicapte Kind en Jantje Beton, gefinancierd door het ministerie van VWS. Bij het netwerk zijn 47 partijen aangesloten zoals speeltuinverenigingen, gemeenten en ontwerpers. Daarnaast wordt binnenkort het SamenSpeelFonds gestart, met steun van de Nationale Postcode Loterij. Het fonds biedt financiële hulp om speeltuinen toegankelijk te maken. Zodat ook kinderen met een beperking binnenkort mee kunnen spelen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details