Platform over schenken, erven en nalaten
Hoe Moldavische jeugd tot bloei komt in het buurtcentrum

Hoe Moldavische jeugd tot bloei komt in het buurtcentrum

Uitzichtloze armoede drukt nog steeds een zware stempel op veel mensenlevens in Oost-Europa. Werkloosheid en gebrek aan opleiding zijn belangrijke oorzaken hiervan. “Een goede opleiding is de sleutel voor het vinden van een baan”, zegt directeur van Zending over Grenzen Peter van der Bijl. Daarom ­investeert de organisatie, samen met sponsors, donateurs en vrijwilligers in de opleiding en ­ontwikkeling van kinderen in Oost-Europa. Zo krijgen zij een sterke basis voor de toekomst.

Eén van de gedreven mensen die het werk van Zending over Grenzen in Oost-Europa mogelijk maken, is Boris Garconita. Hij werkt als coördinator voor Zending over Grenzen in het zuiden van Moldavië. Boris is onder andere verantwoordelijk voor de sponsor­gezinnen en het buurtcentrum in de regio, waar zo’n 60 kwetsbare kinderen en tieners komen.

De toekomst veranderen

Boris vertelt over de thuissituaties van kinderen in de omgeving: “Veel kinderen hebben maar één ouder of de ouders werken de hele dag en hebben geen tijd voor de ­kinderen. Het buurtcentrum is als een soort familie voor hen.” In het buurtcentrum kunnen de kinderen terecht voor allerlei activiteiten, zoals naai-, kook- en muzieklessen. Ook zijn er computers waar ze computerles kunnen krijgen en huiswerk kunnen maken. “Ze leren heel veel dingen die hen voor de toekomst kunnen helpen”, zegt Boris. “Deze kinderen kunnen de toekomst van ons land veranderen.”

Naast leerzame activiteiten, doen de kinderen ook maatschappelijk werk. “We pakken een plastic tasje en dan gaan we de straten schoonmaken. We leren ze ook hun medemensen lief te hebben, door bij ouderen op bezoek te gaan. Dan gaan we schoonmaken met de kinderen of hout hakken.” Kinderen die geholpen worden in de regio, maken grote veranderingen door in hun gedrag en karakter. Boris vertelt dat veel kinderen die hulp ontvingen, nu zelf meehelpen als vrijwilliger in één van de buurtcentra of bij de zomerkampen die Zending over Grenzen organiseert.

Dankzij het centrum

Madalina (16) is één van de jongeren die in het buurtcentrum komt. Haar thuissituatie wordt gekenmerkt door ruzies, agressie en alcoholmisbruik. Voor kinderen in een dergelijke gezinssituatie is het erg moeilijk om te ontsnappen aan een uitzichtloze toekomst. Het buurtcentrum is voor Madalina een vertrouwde plek waar ze zich kan ontwikkelen. Haar zelfvertrouwen is hier enorm gegroeid en ze voelt zich er veilig en blij. “Ik vind het hier erg leuk”, zegt Madalina. “Ik kan de mensen hier vertrouwen en ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt. Het is fijn dat we open over dingen kunnen discussiëren.”

Madalina heeft in het buurtcentrum leren naaien en dat wil ze gaan gebruiken in een toekomstige baan. Lange tijd worstelde ze om het onder de knie te krijgen en dat ontmoedigde haar erg, maar de naailerares moedigde Madalina aan om vol te houden. “Nu heeft mevrouw Viorica me de verantwoordelijkheid gegeven over de jongere meisjes die net beginnen” vertelt Madalina trots. Haar ogen glinsteren blij als ze zegt: “Naast naaien, leer ik ook koken en het is me gelukt om mijn school­resultaten te verbeteren. Allemaal dankzij het centrum.”


Zending over Grenzen

Bezoekadres

Omroepweg 10

1324 KV Almere

Postadres

Postbus 1222

1300 BE Almere

T +31 36 53 63 615

E info@zendingovergrenzen.nl

W www.zendingovergrenzen.nl

Bank NL56 INGB 0002 9625 56

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details