Platform over schenken, erven en nalaten
Dieren

Hooggerechtshof Mexico: stierenvechten geen cultureel erfgoed meer

Foto-3-klein
Fotocredit: CAS International

22 juni 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De stierenvechtsector krijgt binnen korte tijd weer een klap te verwerken. Vorige week besloot een rechter om het stierenvechten voor onbepaalde tijd stil te leggen in Mexico-Stad. En nu heeft het hooggerechtshof verklaard dat het stierenvechten en de hanengevechten geen cultureel erfgoed zijn.

Hooggerechtshof

In 2019 verklaarde de staat Nayarit het stierenvechten tot cultureel erfgoed. Onder meer ook hanengevechten, races met paarden en de jaripeo (een soort rodeo) kregen deze status. De Mexicaanse burgerorganisatie Cuenta Conmigo Tepic A.C. was het hier niet mee eens en bracht vervolgens de zaak naar de rechter. Bovendien diende Minister van het hooggerechtshof Alberto Pérez Dayán een project in dat het volgende omvat:

“Elke praktijk waarbij dieren (wezens met gevoel) worden mishandeld, gemarteld en gedood, louter ter ontspanning of vermaak van de mens, komt niet aanmerking voor een gespecialiseerde en versterkte bescherming op basis van culturele rechten. Dergelijke activiteiten waarborgen de door het rechtssysteem erkende rechten en vrijheden niet, maar werken eerder de vernietiging of schending ervan in de hand.”

Meerderheid

Zijn project kreeg door het hooggerechtshof vier stemmen voor en één tegen. Het komt erop neer dat deze praktijken geen culturele uiting kunnen zijn, omdat dieren mishandeld en gedood worden. Daarnaast mogen de staten voortaan de status van cultureel erfgoed niet langer zelf verlenen, omdat het een taak wordt van de centrale regering.

Naast Nayarit hebben de staten Aguascalientes, Guanajuato, Hidalgo, Querétaro, Tlaxcala en Zacatecas het stierenvechten tot cultureel erfgoed verklaard. Het verlenen van een cultureel erfgoed status aan het stierenvechten maakte de weg vrij voor het aanvragen van gemeentelijke of staatssubsidies door de stierenvechtsector. De stierengevechten zijn steeds minder lucratief, waardoor ondernemers gretig gebruik maakten van deze regeling.

Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) vindt dit een zeer belangrijke stap voor de stieren. Niet alleen zorgt het voor minder inkomsten voor de stierenvechtsector, maar belangrijker nog, het is een erkenning vanuit de Mexicaanse justitie dat het stierenvechten dierenleed is.

Mexico-Stad

Dit is niet de enige rechtszaak tegen het stierenvechten. Vorige week nog schorste een rechter in Mexico-Stad heeft het stierenvechten voor onbepaalde tijd op. Dit gebeurde naar aanleiding van een aanklacht van een Mexicaanse burgervereniging. Deze stelt dat het stierenvechten in strijd is met het recht op een gezonde leefomgeving. Ten slotte zal justitie zich over deze zaak buigen. Tot die tijd zullen er geen stierengevechten plaatsvinden in de Mexicaanse hoofdstad.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mark de Lau

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details