Platform over schenken, erven en nalaten
Ieder kind de kans om ‘gewoon’ te sporten!

Ieder kind de kans om ‘gewoon’ te sporten!

Gewoon wekelijks sporten bij een gewone vereniging, dat wil ieder kind. Ook kinderen met een lichamelijke beperking. Maar helaas is dat nog niet zo vanzelfsprekend. De bereidheid binnen de sportverenigingen is er zeker! Maar het kost een vereniging, die vaak uit vrijwilligers bestaat, veel tijd en energie. Ook speelt ­onwetendheid soms een rol. Gelukkig is er de Esther Vergeer Foundation, die als verbindende factor fungeert tussen sportverenigingen en (ouders van) kinderen met een lichamelijke beperking.

“Wij adviseren en ondersteunen het bestuur van een vereniging én de kinderen en hun ouders.” Aan het woord is Marie-Louise Lemmen, directeur van de Esther Vergeer Foundation. “Dat doen we bijvoorbeeld door trainers op te leiden en sportrolstoelen beschikbaar te stellen. Maar wat misschien wel het meest belangrijk is: we halen de drempels weg die er vaak bij ouders zijn, door te zorgen voor een goed contact. Een persoonlijke benadering is daarbij zo ont­zettend belangrijk!”

Esther Vergeer. Niet alleen oprichtster, maar vooral het iconische en inspirerende boegbeeld van de foundation. Beeld: Mathilde Dusol

 

Sport heeft zoveel te bieden!

Marie-Louise Lemmen legt uit waarom het zo belangrijk is dat élk kind kan sporten. “Sporten versterkt niet alleen je gezondheid, maar ook je zelfredzaamheid én zelfvertrouwen. Het vergroot ook je doorzettingsvermogen. Voor kinderen en jongeren is sport de kans om de beperking aan te kunnen, een kans om mee te doen en er bij te horen. Die ene kans kan het verschil maken voor de toekomst van die persoon.”

‘We inspireren, motiveren en activeren kinderen en jongeren met energieke sport stimulerende activiteiten’

Waarom is sporten bij een ‘gewone’ vereniging dan zo belangrijk? “Bijvoorbeeld in het revalidatiecentrum zijn de kinderen als patiënt bezig met hun handicap en de aanpassingen die daar voor nodig zijn. Dat doen ze veelal met therapeuten. Maar het is zo ontzettend belangrijk om snel weer onderdeel uit te maken van het ‘gewone’ leven. Niet alleen maar bezig zijn met de beperking, maar geloven in wat je nog wél allemaal kunt. En misschien nog wel belangrijker: er weer bij horen. Het sociale aspect is zó enorm belangrijk”, benadrukt Marie-Louise Lemmen nog maar eens. “Het is schrijnend dat bijna 70% van de kinderen met een lichamelijk beperking aangeeft eenzaam te zijn….”

De Esther Vergeer Foundation maakt gewoon sporten op een gewone vereniging mogelijk voor kinderen met een lichamelijke beperking.

 

‘We nemen letterlijk en figuurlijk alle drempels weg’ Join the Club

“Sport verbroedert en is gewoon leuk om samen te doen. Door sport sta je positiever en sterker in de maatschappij. Daarom organiseren wij elk jaar ook een tenniskamp. De feedback van de ouders is dat ze zichtbaar verschil merken bij hun kind, dat na zo’n kamp veel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes heeft. Precies dát effect willen we ook structureel bereiken… en dat kan, door de stap naar een vereniging te zetten zodat er wekelijks gesport kan worden. Met Join the Club zorgen wij ervoor dat kinderen op de juiste plek bij een vereniging terecht komen. Tegelijkertijd zorgen wij dat de vereniging er klaar voor is om deze kinderen op een plezierige en veilige manier een plaatsje bij hun vereniging te geven.”

Matz (11 jaar) was altijd een sportieve jongen. Tot hij twee jaar geleden een zeer agressieve ziekenhuisbacterie opliep en vier dagen in coma lag. Amputatie van zijn beide benen was zijn enige redding. Als je Matz nu ziet, kun je je bijna niet voorstellen dat dit allemaal nog maar zo kort geleden is. Omdat hij altijd al goed kon sporten heeft hij superveel kracht in zijn bovenlichaam. Hij is een getalenteerde rolstoeltennisser die zich razendsnel ontwikkelt. Zijn gedrevenheid en doelgerichtheid werken aanstekelijk.

 

‘Sport kan een enorm belangrijke en verbindende rol vervullen’

Marie-Louise Lemmen besluit: “Het is fantastisch om te zien wat voor impact het wekelijks sporten op zowel het kind als het gezin heeft. Al heel snel zien we resultaat. Met het gedreven en gepassioneerde team van onze foundation, gaan we er ook echt voor om dingen voor elkaar te krijgen, maar dat kunnen we niet zonder financiële steun. Wilt u de Esther Vergeer Foundation ondersteunen? Dan kan dat door eenmalig of periodiek te doneren. Maar het is ook mogelijk om onze foundation op te nemen in uw testament. Wij dragen het CBF-keurmerk en zijn ANBI-gecertificeerd. Zo bent u ervan verzekerd dat uw nalatenschap volledig ten goede komt aan de projecten van onze foundation.”


Esther Vergeer Foundation

Papendallaan 60, 3.28

6818 VD ARNHEM

T +31 6 51893849

E info@esthervergeerfoundation.nl

W www.esthervergeerfoundation.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details