ING, ABN Amro en Van Lanschot bank investeren samen bijna 650 miljoen euro in dertien bedrijven die wapens leveren aan landen die mensenrechten schenden. “Daarmee profiteren deze banken van oorlog en geweld wereldwijd”, zegt Cor Oudes van vredesorganisatie PAX, namens de Eerlijke Bankwijzer.
Onderzoek toont dat het ook anders kan. Oudes: “Vier van de zeven grootste banken in Nederland laten zien dat je heel goed kunt bankieren zonder te investeren in dit soort wapenfabrikanten.”
De drie banken investeren in grote bedrijven als Raytheon, Boeing, General Dynamics en nog tien andere bedrijven. Zij leveren gevechtsvliegtuigen, tanks en bommen aan onder meer Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, die op dit moment betrokken zijn bij de oorlog in Jemen. ING investeert 510 miljoen euro in 10 wapenbedrijven. Bij eerder onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, in 2009, had ING dit ook niet op orde. ABN Amro investeert 102 miljoen euro in 9 bedrijven en Van Lanschot 31 miljoen euro in 6 bedrijven. Uit het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt verder dat Rabobank, Volksbank, NIBC en Triodos niet in de onderzochte wapenbedrijven investeren. “Dat van ING, ABN Amro en Van Lanschot nog steeds miljoenen naar bedrijven gaan die wapens leveren aan landen die mensenrechten schenden moet stoppen”, aldus Cor Oudes.
Het rapport onderzoekt de grootste wapenbedrijven die wapens leveren aan 50 landen die nu in conflict zijn of mensenrechten schenden. Het leveren van wapens aan deze landen staat op gespannen voet met een belangrijke richtlijn van de EU. Die richtlijn stelt dat een land geen wapens zou moeten leveren als er een duidelijk risico is dat de wapens worden gebruikt in oorlog of voor mensenrechtenschendingen. De dertien bedrijven leveren desondanks wapens aan deze landen. Naast Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten gaat het om bijvoorbeeld India, Pakistan, of Tsjaad. De Nederlandse overheid bevroor vanwege de oorlog in Jemen de wapenexport naar Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte. ING, ABN Amro en Van Lanschot bank investeren echter nog wel in bedrijven die wapens leveren aan deze landen.
De Volksbank (ASN, SNS en Regiobank), Triodos Bank en NIBC sluiten wapenfabrikanten volledig uit. Rabobank sluit niet alle wapenfabrikanten uit, maar stelt in haar beleggingsbeleid strenge voorwaarden. In 2009 deed de Eerlijke Bankwijzer vergelijkbaar onderzoek. Toen investeerde Rabobank nog in meerdere bedrijven betrokken bij foute wapenhandel, volgens het onderzoek is dat dus nu niet meer het geval. Oudes: “Druk vanuit de Eerlijke Bankwijzer en de consumenten lijkt wel degelijk te werken.”