Platform over schenken, erven en nalaten
Kijktip: documentaire Om die liefde gaat het

Kijktip: documentaire Om die liefde gaat het

Op zondag 10 februari is op NPO2 de tweedelige documentaire Om die liefde gaat het te zien. Het is een portret van voormalig dominee Pieter van den Beukel en zijn vrouw Barbara. In 2009 krijgt Pieter de diagnose alzheimer. Zoon Jaap is filmmaker en volgt zijn ouders in 2011 en 2012. Enkele jaren later blikt hij samen met zijn moeder terug op die periode.

Pieter van den Beukel was een man die woorden kon omzetten in beelden. Met zijn preken bracht hij verhalen tot leven en inspireerde hij zijn gemeente. Door de alzheimer lukt dat niet meer. Pieter raakt steeds meer verward. Hij kan de beelden in zijn hoofd niet meer vatten in woorden.

Pieter en Barbara hebben altijd een liefdevolle relatie gehad. De alzheimer brengt daar geen verandering in. Pieter blijft liefdevol en attent naar zijn vrouw toe. Wat wel verandert, is de zorg die Pieter nodig heeft. Die neemt toe. Dat valt Barbara steeds zwaarder. Barbara: ‘Als iemand vraagt hoe het gaat, zeg ik heel eerlijk: het is heel moeilijk.’

Liefdevolle relatie

Zoon Jaap volgde zijn ouders twee jaar met zijn camera. Hij legt de kwetsbaarste jaren van hun huwelijk vast. Na de dood van zijn vader kijkt hij met zijn moeder terug op die intense periode. Het resultaat is de documentaire Om die liefde gaat het. Want de liefde, die bleef, net als het rotsvaste vertrouwen in het geloof. Wie was Pieter voor Barbara? ‘Eigenlijk zoals ik hem gekend heb in de goede tijd. Dat andere zakt gewoon op de een of andere manier weg.’

Bekijk de documentaire

Om die liefde gaat het wordt in twee delen uitgezonden door KRO Kruispunt. De delen zijn op zondagavond 3 en 10 februari om 23.10 uur te zien op NPO2. Vind je dat te laat en wil je de documentaire op een ander tijdstip online terugkijken? Ga dan na afloop van de uitzendingen naar de website van KRO Kruispunt.

Bron: Stichting Alzheimer Nederland
Foto: KRO Kruispunt

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details