Platform over schenken, erven en nalaten
Kinderen zijn de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis

Kinderen zijn de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis

Kinderen lijken minder vatbaar voor het virus, maar de directe en indirecte gevolgen van de coronacrisis zijn voor hen enorm. De basiselementen voor de bouw van de toekomst van een kind vallen weg, van onderwijs tot basiszorg en van gezonde voeding tot een veilig thuis. 

Voor ieder kind van nu, en voor de toekomst van ons allemaal

In deze wereldwijde crisis werkt UNICEF extra hard voor ieder kind van nu en voor de toekomst van ons allemaal. Want waar wij in Nederland ook nog zoekende zijn naar een juiste uitweg, is die voor kwetsbare kinderen over de wereld nog veel moeilijker. De gezondheid en toekomst van miljoenen kinderen staat op het spel.

Er is onmiddellijk actie nodig om ervoor te zorgen dat deze kinderen niet de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis worden.

Bescherm de rechten van het kind, ook tijdens een crisis

In een verklaring samengesteld en ondersteund door de EU, GRULAC-landen en de Group of Friends of Children en de SDGs wordt gevraagd om tijdens deze wereldwijde pandemie onderwijs, voeding, gezond en veiligheid van kinderen prioriteit te geven. De verklaring, die ook is ondertekend door de Nederlandse regering, ondersteunt de oproep van de Verenigde Naties en UNICEF om kwetsbare kinderen te beschermen.

Hawa Gadiaga is 15 en woont in een vluchtelingenkamp in Mali. Vorig jaar ontvluchtte ze het geweld in haar geboortedorp. Hawa heeft net haar handen gewassen- precies 20 seconden, zoals we dat in Nederland nu ook doen. Ze weet hoe ze zichzelf moet beschermen tegen het virus, maar Hawa en haar kampgenootjes maken zich meer zorgen over de gevolgen van de crisis. Geen school, bijvoorbeeld, en steeds minder toegang tot goede zorg, gezonde voeding, en vaccinaties.

© UNICEF/Keïta

UNICEF werkt in 140 landen, op lokaal en nationaal niveau, om verspreiding van het virus tegen te gaan en de impact voor kinderen, jongeren en families zoveel mogelijk te verminderen. UNICEF geeft voorlichting, traint medisich personeel en levert beschermingsmiddelen, en zet innovatieve onderwijsprogramma’s op om thuislerende kinderen wereldwijd te ondersteunen. Ook gaan we door met het geven en faciliteren van reguliere gezondheidszorg en voedingsondersteuning.

Sinds de uitbraak heeft UNICEF:

  • 2,75 miljard mensen bereikt met voorlichting over de risico’s van corona
  • 2,4 miljoen zorgverleners getraind in het voorkomen en behandelen van corona
  • 63,5 miljoen mensen geholpen met zeep, schoon water en handgel
  • 3,8 miljoen kinderen behandeld tegen ernstige ondervoeding
  • Bijna 230 miljoen kinderen bereikt met onderwijs op afstand

Wat doet UNICEF in Nederland?

  • We geven ouders en families handvatten, tips en advies om hun thuissituatie zo goed mogelijk in te richten. Denk aan tips over hoe je met je kind over corona kunt praten, advies om online schade te voorkomen, en antwoorden op veelgestelde vragen.
  • UNICEF doet onderzoek naar de impact van het coronabeleid en de maatregelen op jongeren en kinderen in Nederland. Onlangs publiceerde UNICEF een rapport, in samenwerking met de Universiteit Leiden en kinderrechtenhoogleraar Ton Liefaard, waaruit blijkt dat er te weinig rekening gehouden wordt met de gevolgen van de maatregelen voor kinderen en jongeren. Lees het volledige rapport: Coronacrisis en kinderen en jongeren in Nederland: een inventarisatie van de impact van de coronacrisis op kinderen en jongeren in Nederland
  • Met de campagne #MijnNieuweWereld heeft UNICEF jongeren opgeroepen om hun meningen en ideeën over de toekomst te delen. Op 10 september 2020 hebben we alle ideeën aan minister Hugo de Jonge overhandigd. Ook gingen jongeren op deze dag met kamerleden in gesprek.

UNICEF also wants to support children and their parents in the Dutch Caribbean. We help families navigate these strange times with tools, tips and valuable advice.

Wil jij helpen?

Het is alle hens aan dek voor kinderen in de hele wereld. Loods hen door de coronacrisis en steun UNICEF. Omdat we nog niet weten wanneer de crisis achter de rug zal zijn, stoppen je donaties na 12 maanden.

Loods kinderen door de coronacrisis

STEUN UNICEF 12 MAANDEN

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details