Platform over schenken, erven en nalaten
Kitesurfers Jalou en Kevin Langeree nieuwe oceaanambassadeurs voor IFAW

Kitesurfers Jalou en Kevin Langeree nieuwe oceaanambassadeurs voor IFAW

Jalou Langeree is wereldkampioen kitesurfen. Haar broer Kevin Langeree domineert de internationale kitesurfscene als King of the Air. Nu brengen ze hun passie voor de natuur naar het volgende niveau als oceaanambassadeurs voor IFAW- International Fund for Animal Welfare. Jalou en Kevin vestigen de aandacht op de kritieke toestand van de oceanen en vooral ook op de meest urgente problemen voor zeezoogdieren.

Door menselijk toedoen worden de grootste wezens in de grootste habitat van onze planeet in hun voortbestaan bedreigd. Er leven zo’n één miljoen diersoorten in onze oceaan en ze zijn in gevaar. Zeezoogdieren raken verstrikt in visnetten, ze worden geraakt door schepen die op hoge snelheid varen, ze worden bedreigd door de commerciële walvisvaart, door onderwaterlawaai, plastic in zee en klimaat-verandering.

Jalou en Kevin zijn in juni ambassadeur geworden van het IFAW. Ze wilden meer weten over het leven in zee en de bewustwording bij het publiek vergroten over de kritieke toestand van de zee; de plek waar zij sporten, werken en deelnemen aan wedstrijden. Deze zomer hebben zij een week doorgebracht bij de International Operations en Marine Mammal Rescue Centers van IFAW op Cape Cod in de VS. Daar verdiepten zij zich in bescherming van de zeeën, leerden ze over het belangrijke reddings- en onderzoekswerk van zeezoogdieren van IFAW en waren ze getuige van een necropsie om wetenschappelijk vast te leggen hoe en waarom zeezoogdieren sterven.

Weer terug in Nederland brachten zij een bezoek aan SOS Dolfijn, de officiële reddingsorganisatie voor kleine walvisachtigen. SOS Dolfijn geeft de overheid en andere partijen ook advies als er een walvis levend aanspoelt op de Nederlandse kust. Jalou en Kevin kwamen meer te weten over lokale zeedieren, hoe je moet handelen als je ziet dat een dier is gestrand of verstrikt is geraakt en waarom rehabilitatie van individuele dieren van belang is.

Jalou Langeree: “Ik ben oceaanambassadeur geworden omdat ik meer wilde weten over zeezoogdieren en hun natuurlijke leefomgeving. Veel mensen weten niet hoe erg zeezoogdieren lijden door menselijke activiteiten. De zee ziet er aan de oppervlakte dan wel kalm uit, maar zij is in een gestreste toestand! Er is overbevissing, zeezoogdieren raken verstrikt in visnetten en grote commerciële schepen maken ongelooflijk veel onderwaterlawaai. Hierdoor zijn walvissen, dolfijnen en andere dieren in zee niet meer goed in staat om te communiceren, voedsel te vinden, zich voort te planten en te overleven.”

Jalou Langeree (29) is de huidige wereldkampioen wave-riden en schreef die titel al eerder op haar naam in 2012 en 2015. Op haar twaalfde begon ze als freestyle kitesurfer en sindsdien heeft ze vele internationale titels veroverd en de wereldtop bereikt als vrouwelijke kitesurfer. Door haar inzet, focus en passie is ze uitgegroeid tot een rolmodel voor jonge vrouwen die willen excelleren in extreme sporten.

Kevin Langeree (30) is in februari voor de derde keer uitgeroepen tot King of the Air In 2015 en 2018 sleepte hij deze titel ook al in de wacht. Kevin nam in 2003 voor het eerst deel aan een wedstrijd en behoort sindsdien tot de absolute wereldtop van deze zeer competitieve sport. Kevin was al op jonge leeftijd op zee te vinden en is uitgegroeid tot een van de meest ervaren professionele kitesurfers. Hij is terecht vier keer Nederlands kampioen geworden (in 2003,2004, 2005 en 2009) en werd in 2009 eveneens wereldkampioen freestyle.

“Hoewel ik veel tijd op zee doorbreng, wist ik er niet veel vanaf. IFAW heeft me veel geleerd over de conditie van de zeeën en de bedreigingen voor zeezoogdieren, maar ook voor mensen. Wij moeten echt iets veranderen en ons gezamenlijk inzetten voor het beschermen van dit schitterende ecosysteem dat mij zo na aan het hart ligt. Als oceaanambassadeur wil ik die boodschap uitdragen en anderen mobiliseren om mee te doen”, zegt Kevin.

“Jalou en Kevin hebben bijna dagelijks te maken met waar wij ons onvermoeibaar voor inzetten: walvissen, dolfijnen en zeehonden die verstrikt raken in visnetten, dieren in zee die last hebben van onderwaterlawaai en walvissen en dolfijnen die aanspoelen. Voor ons is het van groot belang dat wij onze krachten bundelen met deze topsporters. Zij hebben een enorm netwerk dat direct verbonden is met het leven in zee. Op deze manier bereiken wij het publiek en zetten wij een verandering in gang om deze urgente problemen aan te pakken.  Ons doel is om met hun netwerken een positieve toekomst te creëren voor het leven in zee”, legt Julika Riegler, communicatiedirecteur IFAW voor Europa en initiatiefneemster van dit partnerschap.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details