Platform over schenken, erven en nalaten
KWF steekt miljoenen in behandeling & preventie van kanker

KWF steekt miljoenen in behandeling & preventie van kanker

Een nieuwe behandeling om de hunkering naar sigaretten te verminderen. Virussen gebruiken tegen prostaatkanker. Een bloedtest voor zeldzame huidkanker. Het is een greep uit de 45 nieuwe onderzoeksprojecten die groen licht krijgen van KWF Kankerbestrijding. KWF maakt bekend 27 miljoen euro te steken in 45 onderzoeken, die in 2022 van start zullen gaan.

“De zorg kraakt in haar voegen onder de enorme druk van de coronacrisis. Ook kankerpatiënten ondervinden hiervan de gevolgen. Daarom vinden we het extra belangrijk om te laten zien dat we kankeronderzoek onverminderd blijven steunen. Want onze grootste zorg is de kankerzorg van morgen.” Johan van de Gronden, directeur KWF Kankerbestrijding.

Nieuwe perspectieven voor borst- en prostaatkanker Één van die toegekende onderzoeken gaat over de inzet van het afweersysteem bij prostaatkanker. Deze inzet, immunotherapie genoemd, wint al jaren aan terrein in de kliniek. Maar ondanks successen bij o.a. huid- en longkanker, blijven de resultaten bij prostaatkanker vooralsnog ver achter. In zijn toegekende project ontwikkelt dr. Gabri van der Pluijm (LUMC) speciale oncovirussen, die gericht kankercellen kunnen infecteren en doden. De komende jaren wil hij in het laboratorium deze methode optimaliseren, in de hoop de vooruitzichten van patiënten met agressieve prostaatkanker te verbeteren.

In deze video verrast KWF-directeur Johan van de Gronden de onderzoeker met het nieuws dat zijn onderzoek is geselecteerd voor financiering. Ook dr. Frederieke van Duijnhoven, chirurg aan het Antoni van Leeuwenhoek, wordt verrast. Zij gaat onderzoeken of je bestraling veilig achterwege kunt laten bij borstkankerpatiënten bij wie de tumor door chemotherapie en een operatie al is verdwenen.

Kanker voorkomen: EMDR voor rokers, pesticiden en borstkanker

Omdat voorkomen beter is dan genezen, is preventie een belangrijk speerpunt van KWF. Zo gaat prof. Taco de Vries (Amsterdam UMC – locatie VUmc) rokers helpen met roken te stoppen door gebruik van EMDR. EMDR-behandelingen worden succesvol ingezet bij het omgaan met trauma’s en schokkende herinneringen. Maar kan ook de herinnering aan de sigaret succesvol worden ‘gewist’, zodat de hunkering verdwijnt?

Aan de Universiteit Utrecht start prof. Hans Kromhout in 2022 met zijn onderzoek naar pesticiden en borstkanker. Bepaalde gewasbeschermingsmiddelen bevatten bekende, of vermoedelijke hormoonverstorende stoffen. Dit kan een risicofactor zijn voor borstkanker, zeker voor vrouwen die in de agrarische sector werken en veel met pesticiden in aanraking komen. Om dit risico goed vast te kunnen stellen, gaat Kromhout grote internationale datasets combineren en analyseren. Met als doel blootstelling aan specifieke pesticiden te voorkomen mocht dat nodig zijn.

Alpe d’HuZes: bloedtest voor zeldzame huidkanker

Ondanks dat Alpe d’HuZes 2 keer niet doorgegaan is, hebben deelnemers wel op alternatieve manieren geld ingezameld. Met dit bedrag kan Alpe d’HuZes in deze financieringsronde 10 onderzoeken financieren, waarmee een bedrag van bijna 6 miljoen euro is gemoeid. Zo kan prof. Maarten Vermeer (LUMC) onderzoek doen naar huidlymfoom, een zeldzame vorm van huidkanker. Door de symptomen – jeuk en een rode, schilferende huid – wordt de ziekte vaak lange tijd onterecht aangezien voor een minder ernstige huidaandoening. Vermeer werkt in internationaal studieverband aan een bloedtest die vast kan stellen of er sprake is van kanker. Ambitie is om de test óók te kunnen gebruiken om het succes van de behandeling te monitoren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details