Platform over schenken, erven en nalaten
Lancering platform tegen stierenfeesten in Catalonië

Lancering platform tegen stierenfeesten in Catalonië

Op woensdag 15 januari werd in de Catalaanse hoofdstad Barcelona het platform ‘Prou Correbous’ gelanceerd, dat als doel heeft een einde te maken aan alle feesten met stieren in Catalonië. De Nederlandse organisatie het Comité Anti Stierenvechten steunt dit platform en was bij de lancering ervan in Barcelona aanwezig.

Diverse dierenwelzijnsorganisaties hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk een einde te maken aan de correbous (straatfeesten met stieren) in Catalonië. Dit initiatief is ontstaan nadat in september 2019 een stier 19 mensen verwondde in Vidreres nadat het over een hek sprong tijdens een stierenfeest. Het dier werd uiteindelijk door de politie doodgeschoten. Sindsdien woedt er een heftige discussie in Catalonië over het voortbestaan van deze festiviteiten met stieren.

Volgens een recente poll van ‘Institut Opinòmetro’ is de meerderheid van de Catalanen boven de 18 jaar tegen dit soort stierenfeesten. Van ieder 5 mensen zijn 4 van mening dat de correbous dierenmishandeling is. Verder vindt 85,5% het onterecht dat er subsidiegeld wordt besteed aan dergelijke stierenfeesten. Deze cijfers, in combinatie met de huidige publieke discussie, laten zien dat de omstandigheden voor een verbod momenteel gunstig zijn. Er is een politiek initiatief waar binnenkort over gedebatteerd zal worden met als doel een einde te maken aan de correbous.

Marius Kolff, directeur van het Comité Anti Stierenvechten, was bij de lancering van het platform aanwezig:

“We moeten iets doen, nu, om de vreselijke feesten waarbij dieren gekweld worden, te beëindigen. Nu de stierengevechten afnemen lijken de fokkers nieuwe afnemers te zoeken bij de gemeenten waar stierenfeesten, zoals met vuurstieren, worden gehouden. Helaas vinden die daardoor steeds meer plaats. Daar moesten we iets aan gaan doen. Dat is nu gestart. Voor héél Spanje.”

Spanje

Ook buiten Catalonië vinden er stierenfeesten plaats. In heel Spanje zijn er meer dan 180.000 wrede stierenfeesten per jaar. Het Comité Anti Stierenvechten en AnimaNaturalis voeren momenteel het grootste onderzoek ooit naar de misstanden die in verschillende stierenfeesten in Spanje plaatsvinden, onder de campagne ‘Blood Fiestas’. Beide organisaties willen dit dierenleed aan het licht brengen, niet alleen in Spanje maar ook daarbuiten. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort evenementen met stieren die als controversieel beschouwd worden. Kolff:

“Negen organisaties met honderden vrijwilligers gaan aan de slag in deze campagne van het Comité Anti Stierenvechten en AnimaNaturalis. Ik ben zo dankbaar dat zoveel mensen zulk een ongelooflijke inzet willen geven voor de dieren.”

Subsidies

Dit soort stierenfeesten ontvangen gemeentelijke, regionale en nationale subsidies. Het fokken van de stieren wordt gedeeltelijk gefinancierd met landbouwsubsidies van de Europese Unie. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten en feesten met stieren terecht komt. 130 miljoen is afkomstig van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

Steun onze campagne en teken de petitie zodat we een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten in Spanje!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details