Platform over schenken, erven en nalaten
Lichte stijging TBC-patiënten in Nederland in 2018

Lichte stijging TBC-patiënten in Nederland in 2018

Het aantal tuberculosepatiënten in Nederland is in 2018 licht gestegen. Afgelopen jaar werd bij 806 mensen tuberculose (TBC) geconstateerd, een stijging van 3 procent ten opzichte van 2017 (784 patiënten). Dit blijkt uit de kerncijfers die het RIVM vandaag bekendmaakt, daags voor de internationale Wereld Stop Tuberculose Dag (24 maart). 

TBC is nog altijd de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, met 1,6 miljoen sterfgevallen per jaar. In Nederland is de ziekte onder controle. “Het aantal TBC-patiënten in Nederland schommelt al een aantal jaar rond de 800 mensen. Onder in Nederland geboren inwoners neemt het aantal patiënten wel gestaag af. We hebben hier met de GGD’en een goed werkend systeem van TBC-opsporing en -behandeling”, aldus Connie Erkens, coördinator Team Nederland & Eliminatie van KNCV Tuberculosefonds. “Maar mensen migreren en reizen de wereld over. Tuberculose en antibioticaresistentie blijven een mondiale bedreiging waarop we ook in Nederland alert moeten blijven.”

Driekwart van de Nederlandse TBC-patiënten komt uit landen waar tuberculose veel voorkomt. De GGD’en hebben de risicogroepen goed in beeld. Bij 1.375 personen is in 2018 een latente tuberculose-infectie gemeld. Dat betekent dat je wel besmet bent met de TBC-bacterie maar er niet ziek van bent. Door preventieve behandeling kan voorkomen worden dat deze mensen TBC ontwikkelen en anderen kunnen besmetten. De behandeling van (latente) TBC bestaat uit een combinatie van verschillende antibiotica.

Europese TBC-cijfers
De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC) maken vandaag de TBC-cijfers van 2017 bekend: in de Europese regio werd bij 275.000 mensen TBC vastgesteld. In de periode 2013-2017 betekent dat een afname van gemiddeld 4,7 procent per jaar. Desondanks vormt TBC een enorme uitdaging voor de volksgezondheid in de regio. In dit tempo voorzien de WHO en ECDC dat het internationale Social Development Goal (SDG) om TBC in 2030 een halt toe te roepen, niet wordt gehaald. Daarvoor is een daling nodig van minstens 10 procent.

Om deze doelstelling wel te halen, pleiten de belangenorganisaties voor een effectievere benadering vanuit verschillende gezondheidssectoren en voor een mensgerichte aanpak. Het lijden en de dreiging die multiresistente (MDR) en extensief resistente (XDR) TBC veroorzaken, kunnen daardoor onder meer worden ingeperkt.

KNCV Tuberculosefonds heeft het effect van een dergelijke aanpak recent bewezen in onder meer Kirgizië. Het door USAID gefinancierde en door KNCV geleide Challenge TB project implementeerde daar verkorte behandelmethoden en nieuwe medicijnen. De eerste resultaten zijn indrukwekkend. Waar in de Europese regio slechts 45 procent van de MDR-TBC-patiënten succesvol werd behandeld, genas in Kirgizië 79 procent van de patiënten. Ook voor XDR-TBC werden zeer goede resultaten gehaald. Meer over deze resultaten is hier te lezen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details