Platform over schenken, erven en nalaten
Lina Zedriga

Lina Zedriga

Vandaag stellen we graag de energieke Lina Zedriga uit Uganda aan je voor. Ze is één van de belangrijkste partners van Mensen met een Missie in Uganda om geweld tegen vrouwen tegen te gaan.

Wat is de situatie?
Nog maar tien jaar geleden woedde in Uganda een lange burgeroorlog die in het hele noorden van het land voor terreur zorgde en het leven ontwrichtte. De gevolgen van deze oorlog zijn nog merkbaar in Uganda, het land is in wederopbouw en de vrede is fragiel. Tegelijk vangt Uganda meer dan een miljoen vluchtelingen op uit omringende landen.

Wat doet Lina hieraan?
Lina werkt in Atiak, in Noord Uganda. Hier leven enorme aantallen vluchtelingen uit Zuid-Sudan. Lina helpt hen bij het herstellen van hun waardigheid, zodat ze zichzelf niet meer zien als slachtoffers, maar als stakeholders in het vredesproces in Zuid-Sudan.

Waarom werkt Lina met name met vrouwen en meisjes?
Vrouwen en meisjes krijgen ook nog eens te maken met huiselijk en seksueel geweld, vrouwenbesnijdenis en kindhuwelijken. Daarom is er veel aandacht voor deze groep. ‘We trainen meisjes om voor hun rechten op te komen. Zodat zij hun stem laten horen en afdwingen dat er gewacht wordt met trouwen,’ aldus Lina.

Waar haalt Lina haar motivatie vandaan?
De man van Lina, politicus bij de oppositie, verdween tijdens de oorlog. Sindsdien is zij alleenstaande moeder van vijf kinderen plus drie geadopteerde kinderen. Zij noemt zichzelf een oorlogsweduwe. Dat is een hele kwetsbare groep in de Ugandese dorpsgemeentes. Als zij niet hertrouwen met hun zwager of soms zelfs hun schoonvader, worden zij verstoten. Lina weigert een “slachtoffer” te zijn. “Wij zijn de stakeholders,” zegt ze.

Steun Mensen met een Missie en steun zo Lina. Meld je aan als vriend voor € 4,- per maand of doneer.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details