Platform over schenken, erven en nalaten
Mensen van kamp Moria gedwongen naar nieuw kamp

Mensen van kamp Moria gedwongen naar nieuw kamp

Artsen zonder grenzen

Toegang tot medische zorg borgen

Het feit dat de uitvoering van een politieoperatie prioriteit kreeg over medische hulpverlening aan mensen vinden wij zorgwekkend. Gezien hun huidige omstandigheden hebben deze mensen juist medische hulp nodig. Wij dringen er bij de Griekse autoriteiten op aan, geen geweld te gebruiken om mensen naar het nieuwe kamp te bewegen. En te borgen dat medische hulpverleners toegang tot de mensen krijgen.

Ruim 500 mensen behandeld

Een week na de branden die kamp Moria hebben verwoest, hebben duizenden mensen nog steeds dringend medische zorg nodig. Daarom hebben onze teams een noodkliniek op straat opgezet, dichtbij de mensen. Van zaterdag 12 tot en met dinsdag 16 september hebben ze 508 mensen behandeld in deze noodkliniek. Het gaat om zwangere vrouwen, mensen met verwondingen, huidaandoeningen, chronische ziekten en andere problemen als gevolg van de huidige situatie. Ook zien ze dat mensen die al getraumatiseerd zijn, nu opnieuw problemen krijgen.

Artsen zonder grenzen

Niet de oplossing

Wij vinden dit nieuwe kamp een goed tijdelijk alternatief voor de mensen die getroffen zijn door de brand. Maar dit is niet een lange termijn oplossing. Al 4,5 jaar jaar lang zien we op verschillende Griekse eilanden de medische en mentale gevolgen van het onnodig lang vasthouden van mensen in onmenselijke kampen. Helemaal in combinatie met de slechte leefomstandigheden. Mensen onnodig in een nieuw kamp vasthouden, is slechts verplaatsing van het echte probleem. Onze oproep tot evacuatie van de Griekse eilanden staat dan ook nog steeds. We roepen de Europese lidstaten op al deze mensen onmiddellijke naar een veilige plek op het vasteland of andere Europese landen te evacueren. Moria herbouwen is geen menselijke oplossing en kan er voor zorgen dat we over een paar maanden weer voor een nieuwe noodsituatie komen te staan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details