Platform over schenken, erven en nalaten
Mexicaanse staat Quintana Roo verbiedt stierengevechten

Mexicaanse staat Quintana Roo verbiedt stierengevechten

De regering van de Mexicaanse Staat Quintana Roo heeft ingestemd om het stierenvechten te verbieden. Hiermee wordt Quintana Roo de vierde staat in Mexico met een verbod op stierengevechten, na Sonora, Guerrero en Coahuila. Ook hanengevechten worden verboden.

In het parlement werd een nieuwe dierenwelzijnswet aangenomen. Naast het verbod op stieren- en hanengevechten moeten alle gemeenten van Quintana Roo een afdeling voor dierenwelzijn hebben, bestuurd door een raad van experts op dit gebied. Het initiatief werd gepresenteerd door parlementslid Eugenia Solís Salazar (PAN). In eerste instantie werd het verbod op het stierenvechten niet opgenomen, maar tijdens het debat stelde parlementslid Sonia López Cardiel (partijloos) voor dat dit punt toegevoegd zou worden: 12 parlementsleden van de politieke partijen PRI en PVEM stemden voor en acht van voornamelijk PAN tegen.

Er wordt hierbij gedacht aan de jongere generaties om te voorkomen dat ze geconfronteerd worden met gewelddadige activiteiten met dieren. Het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties verzocht Mexico in 2015 om kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten. Als Mexico geen stappen onderneemt om kinderen tegen dit geweld te beschermen loopt het land het risico sancties opgelegd te krijgen. Diverse staten hebben inmiddels de toegang van kinderen tot stierengevechten verboden zoals San Luis Potosí, Tijuana en Baja California.

Estefanía Pampín Zuidmeer, medewerker projecten en publiciteit van het Comité Anti Stierenvechten: “Mexico is één van de meest gewelddadige landen ter wereld en binnen de samenleving is er steeds meer steun voor een verbod op bloedige spektakels met dieren omdat ze een ontwikkeling naar een vreedzame samenleving zouden tegenhouden. Ook wordt het veroorzaakte dierenleed steeds belangrijker gevonden als argument om dit soort evenementen te verbieden. 7 van ieder 10 Mexicanen wil een verbod op het stierenvechten.“

Het Comité Anti Stierenvechten is erg verheugd om dit nieuws en hoopt dat snel meer staten het voorbeeld van Quintana Roo zullen volgen. CAS werkt jarenlang samen met Mexicaanse organisaties om het stierenvechten in Mexico verboden te krijgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details