Platform over schenken, erven en nalaten
Nalatenschap Mieke Vlaar

Nalatenschap Mieke Vlaar

Toen Mieke Vlaar ernstig ziek werd, was ze heel duidelijk in haar wens om haar woning aan SOS Kinderdorpen na te laten. Vlak voor haar dood liet Mieke een testament opmaken. Haar broer Paul vertelt.

“Mieke zette zich altijd in voor een rechtvaardige wereld. Ze was een zeer betrokken mens, zat in allerlei comités voor de mensenrechten en ook in haar woonplaats Nijmegen deed ze veel”, herinnert Paul zich. Zijn zus was lerares Nederlands en in haar vrije tijd gaf ze les aan vluchtelingen. Daarnaast reisde ze veel door ontwikkelingslanden. Tijdens één van haar reizen kwam ze toevallig in een SOS kinderdorp terecht.

“Ik weet dat Mieke heel enthousiast terugkwam. Ze was erg onder de indruk van de warme sfeer en de vrolijkheid onder de SOS moeders en kinderen. Daar genoot ze echt van. Wat haar vooral aansprak, was de inzet van lokale medewerkers en de positieve invloed die een kinderdorp op de omgeving heeft. Na dat bezoek zei ze: ‘Als ik ooit overlijd, dan moet mijn geld naar SOS Kinderdorpen’. Daar was ze heel stellig in.”

Duidelijke wens

Mieke leed aan een ernstige vorm van COPD en in 2010 ging ze opeens hard achteruit. “We hebben toen gezegd dat ze haar testament moest opmaken. Dat is de enige manier om het goed te regelen”, vertelt Paul. Mieke wilde haar woning aan SOS nalaten. Een groot pand dat ooit diende als woongemeenschap, maar waar nu alleen nog de zus van Paul en Ad, Mieke, en een vriend woonden.

De vriend besloot te verhuizen, waarna de woning is verkocht. Paul heeft samen met zijn familie en SOS Kinderdorpen gekeken welk project met de opbrengst gefinancierd kon worden. De keuze is gevallen op het SOS kinderdorp en de basisschool in Gulu. Paul: “Een aantal familieleden is wel eens in Oeganda geweest en als lerares had Mieke grote affiniteit met het onderwijs. Het goede werk dat SOS daar verricht, is in de geest van onze zus. Het overlijden van Mieke is heel emotioneel, maar we zijn blij dat ze na haar dood nog kan bijdragen aan een betere en rechtvaardige wereld. Zo had ze dat graag gezien.”

Dankzij Mieke is ook broer Ad enthousiast geraakt over SOS Kinderdorpen. Zo heeft hij meegedaan met een fietstocht om donaties voor SOS in te zamelen. Paul: “Mieke had dat vast prachtig gevonden.”


Wist u dat…

• SOS Kinderdorpen als goed doel is vrijgesteld van erfbelasting? Gelden die aan SOS worden nagelaten, komen geheel ten goede aan het werk.

• SOS jaarlijks één op de vijf kinderen uit de programma’s dankzij de nalatenschappen van Nederlandse donateurs een liefdevol thuis kan geven?


SOS Kinderdorpen

Postbus 9104

1000 AC Amsterdam

T +31 20 303 25 43

E lisette@soskinderdorpen.nl

W www.soskinderdorpen.nl/nalaten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details