Platform over schenken, erven en nalaten
National Panda Day

National Panda Day

De reuzenpanda leeft alleen in China. Niet in heel China maar in bosrijke gebieden in slechts  drie provincies, Sichuan, Gansu en Shaanxi .  Het gaat niet goed met de reuzenpanda en zijn leefgebied.  Er zijn er nog maar minder dan 2000 dieren in het wild en hun leefgebied is jarenlang drastisch verkleind door het kappen van bossen en het aanleggen van wegen en spoorlijnen.   Reuzenpanda’s planten zich daarnaast niet snel voort. Een vrouwtje is maar twee tot  drie dagen per jaar vruchtbaar en dan moet er maar net een mannetje in de buurt zijn. Niet heel makkelijk als de leefgebieden soms niet meer aan elkaar grenzen. Bekijk de leefgebieden van de reuzenpanda hieronder op de kaart in het donkergroen. 

Panda leefgebieden in China

Een reuzenpanda is ontzettend belangrijk voor het ecosysteem. Hij  eet bamboe en in zijn ontlasting zitten zaden van bamboe. Daardoor  groeien er weer nieuwe bamboeplanten waar zowel mensen, reuzenpanda’s als  andere diersoorten van profiteren.    Met het in stand houden en beschermen van het leefgebied van de reuzenpanda help je niet alleen de reuzenpanda maar ook veel andere diersoorten die in hetzelfde gebied leven.   Denk aan een takin, gouden stompneusaap, de kleine panda, sneeuwpanter, Aziatische zwarte beer,  goudfazant, Chinese bosgems of serow, Chinees waterree en Bengaalse tijgerkat.  Belangrijk dus om de reuzenpanda te steunen!

Help je mee de  reuzenpanda en zijn leefgebied te beschermen?
Ook jij kunt de reuzenpanda helpen. Daar hoef je niet voor naar China te reizen. Dit kun je thuis doen om zelf of anderen meer te leren:

 • Leer meer over de reuzenpanda. Kijk eens een documentaire over de reuzenpanda en zijn leefgebied of naar de NPO serie ‘Het echte leven in de dierentuin‘, opgenomen in Ouwehands Dierenpark. 
 • Alleen of samen met je klas iets organiseren om geld  op te halen om de  reuzenpanda kunnen beschermen via een stichting als OZF
 • Deze pagina delen met anderen zodat zij ook over de reuzenpanda leren
 • Lees je kinderen een mooi verhaal voor over de reuzenpanda’s
 • Kleur deze kleurplaat in en geef hem aan je beste vriend of vriendinnetje

Klimaatverandering
Ook  de reuzenpanda’s hebben last van de klimaatverandering. Door temperatuurverschillen verandert hun leefgebied en groeit er minder bamboe. Het volgende kun je doen om de temperatuur op aarde minder snel te laten stijgen:

 • Korter douchen
 • Lampen en elektronische apparaten uit doen in ruimtes waar je niet hoeft te zijn
 • Door jezelf warmer aan te kleden en  de verwarming minder hoog te zetten
 • Minder vliegen
 • Minder vlees eten

Ouwehands Dierenpark steunt de reuzenpanda
Samen met 27 dierentuinen wereldwijd  zetten wij ons in voor het voortbestaan van de reuzenpanda en  de bescherming van zijn leefgebied.  Sinds 2016 is er een klein succes geboekt en staat de reuzenpanda op de Rode Lijst niet meer als ‘bedreigd’ maar op ‘kwetsbaar’. Dat komt doordat het aantal reuzenpanda’s in het wild de afgelopen jaren door veel beschermingswerk is gestegen!  Maar er is nog veel te doen. Ouwehands Dierenpark draagt op deze manier bij:

 1. Deelname aan het internationale fokprogramma
 2. Onderzoek in Ouwehands Dierenpark
 3. Steun aan het herstel van het leefgebied in China

1. Fokprogramma
Sinds 2017 verblijven er twee reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark, Xing Ya en Wu Wen. Vanaf het moment dat zij oud genoeg  waren hebben wij geprobeerd een paring tot stand te brengen tussen de twee. In 2020 vond de eerst succesvolle paring plaats en een kleine vier maanden later werd reuzenpandajong Fan Xing  geboren . We zijn trots dat we op deze manier  kunnen bijdragen aan het in stand houden van de diersoort! Wist je dat je  een groot deel hiervan terug kunt zien in de serie ‘Het echte leven in de dierentuin‘? 

Reuzenpanda's Ouwehands Dierenpark

2. Onderzoek in Ouwehands Dierenpark
Tijdens de paartijd deden we onderzoek naar het gedrag  van reuzenpanda’s om zo te  leren wat de beste manier is om de reuzenpanda’s bij elkaar te brengen. Dit combineerden we met het in kaart brengen van de hormoonvariatie in de urine van het vrouwtje. Toen het jong eenmaal was geboren en met moeder in het kraamhol lag, analyseerden we de beelden om zo moeder-jong-gedrag te beschrijven. Heel belangrijk om te weten hoe een pandajong zich ontwikkelt en hoe moeder ervoor zorgt!

Panda kraamhol

3. Steun aan het herstel van het leefgebied in China
Middels de stichting Ouwehand Zoo Foundation (OZF)   steunen we bescherming van het leefgebied in China. OZF heeft zich voor 15 jaar verbonden aan bescherming van de reuzenpanda in het wild door een samenwerking aan te gaan met het China Conservation and Research Centre for Conservation of the Giant Panda (CCRCGP).  Een belangrijk onderdeel hiervan  is  herstel van het leefgebied van de reuzenpanda in de Chinese provincie Sichuandoor door samen met de  lokale bevolking stukjes leefgebied weer aan elkaar te koppelen door het aanplanten van (bamboe)bos. De lokale bevolking is geholpen met het ontwikkelen van alternatieve inkomstenbronnen in ruil voor het beschermen van het leefgebied van de reuzenpanda. Het geld dat OZF jaarlijks doneert wordt gebruikt voor bescherming van de diersoort en het leefgebied en voor onderzoek. Lees meer . 

Panda China

Steun ons
Laten we er samen alles aan doen om deze bijzondere diersoort te beschermen en in stand te houden! Dat kan door de bovenstaande tips of door een donatie te doen aan OZF voor het onderzoekstraject in China via de module op deze pagina.

Ook met jouw bezoek aan Ouwehands Dierenpark draag je direct bij aan de mogelijkheden voor onderzoek en onze bijdrage aan het fokprogramma. Je kunt ons nu tijdelijk niet bezoeken door de sluiting vanwege Covid-19, maar wil je ons nu al steunen? Dan mag dat natuurlijk altijd via deze donatiepagina.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details