Platform over schenken, erven en nalaten
Nieuw laboratorium voor SOS Dolfijn

Nieuw laboratorium voor SOS Dolfijn

SOS Dolfijn is een organisatie die zich in zet voor walvisachtige zoals bruinvissen, dolfijnen en walvissen. Ze bieden de dieren in nood die levend op de Nederlandse kust terecht komen of dreigen te stranden hulp en opvang, maar geven ook educatie over deze diersoort.

Om de hulp te kunnen blijven bieden, is de stichting afhankelijk van donaties en giften. Voor 2 projecten deed SOS Dolfijn een verzoek tot financiële steun bij Stichting DierenLot.

Maarten Stoopendaal Droomcheque

Toen SOS Dolfijn in 2017 moest verhuizen was het erg lastig om een geschikte plek te vinden om het walvisopvangcentrum te vestigen. Uiteindelijk hebben ze die plek gevonden, maar daar waren nog geen faciliteiten om zeezoogdieren te verzorgen. Er moest en heel nieuw educatief walvisopvangcentrum gerealiseerd worden. In de zomer van 2021 ontving SOS Dolfijn van DierenLot een droomcheque van maar liefst € 35.000 voor de aanschaf van medische apparatuur en om een laboratorium te bouwen.

Laboratorium

Bij walvisachtigen is het vaak lastig te zien als ze ziek zijn. Tijdens het behandelproces wordt er dan ook vaak gebruik gemaakt van het laboratorium om uit te zoeken wat er precies aan de hand is en hoe dit het beste opgelost kan worden. Een laboratorium is daarom voor de opvang onmisbaar.

Samen met een gespecialiseerde arts op het gebied van zeezoogdieren heeft de opvang een lijst opgesteld met apparaten en voorwerpen die nodig zijn om de dieren zo goed mogelijk te kunnen helpen. De apparaten die zijn aangeschaft zijn:

  • Endoscopie apparatuur

Gestrande bruinvissen en dolfijnen lijden vaak aan longproblemen en problemen aan de maag en darmen. Voor een juiste beoordeling van de problemen en het nemen van monsters is endoscopie apparatuur belangrijk voor behandeling. Nadat een nieuwe patiënt gestabiliseerd is volgt standaard na binnenkomst een uitgebreide medische check en wordt met behulp van een bronchoscoop en een endoscoop de luchtwegen en het maagdarmstelsel onderzocht. Op basis van de uitkomsten wordt het behandelplan voor het dier bepaald.

  • Echografie apparatuur

Door ziekte hebben gestrande bruinvissen en dolfijnen vaak langere tijd niet meer dan wel onvoldoende voedsel kunnen vinden. Met een echoscopie kunnen overige organen door de dierenarts worden beoordeeld.

  • Bloedanalyse apparatuur

Met name in de beginfase van de behandeling van een gestrand dier is het noodzaak om nauwkeurig bloedwaarden te kunnen bepalen op locatie. Het voeding- en behandelplan wordt onder andere op deze waardes continue geoptimaliseerd en bijgesteld. Het afnemen en analyseren van het bloed vindt geregeld buiten de normale werktijden plaats en daarom is het belangrijk dat dit in de opvang zelf gedaan kan worden.

Bedankt!

“SOS Dolfijn is Stichting DierenLot en haar donateurs ontzettend dankbaar voor de steun. Mede dankzij de gift van Stichting DierenLot verzorgt het team van SOS Dolfijn op dit moment een gestrande bruinvis. Bruinvis Tess spoelde op 30 januari 2023 aan op Texel en kampt met een zware longontsteking en longworminfectie. Ondanks dat ze erg ziek is, zijn er goede verwachtingen op volledig herstel.”

Wat fantastisch dat DierenLot hieraan kon bijdragen, maar wij hadden dit niet kunnen doen zonder de hulp van onze geweldige donateurs, giftgevers en loterijspelers. Heel erg bedankt!!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details