Platform over schenken, erven en nalaten
Nieuwe voedselkeuken en couveuseruimte voor Vogelopvang Midden Nederland

Nieuwe voedselkeuken en couveuseruimte voor Vogelopvang Midden Nederland

Elk jaar komen er meer zieke en verzwakte jonge vogels binnen bij Vogelopvang Midden Nederland. Deze vogels worden opgevangen in de couveuseruimte waar de vogels de zorg krijgen die ze nodig hebben, maar de couveuseruimte was dringend aan renovatie toe.

De vloer, de wanden, het plafond, de deuren en ramen waren in een zeer slechte staat. Om de jonge vogels te kunnen blijven opvangen, verzorgen en weer uit te zetten, moest hier wat aan gedaan worden.

Behoeften dieren

De opvang dacht na over de behoeften van de jonge dieren op het gebied van warmte, vochtigheid en licht en hoe zit konden toepassen in een nieuwe couveuseruimte. Daarnaast vind de dierenhulporganisatie het ook belangrijk dat de vrijwilligers makkelijk, met veel plezier en efficiëntie de vogels kunnen verzorgen. De opvang deed een aanvraag voor een Maarten Stoopendaal Droomcheque om deze ideeën te kunnen uitvoeren en uiteraard wilde DierenLot graag helpen.

De opvang kon aan de slag met de verbouwing. ,,Een goede hygiëne is vanzelfsprekend misschien wel het meest belangrijke en ook daar hebben we goed over nagedacht.” Zo zijn er materialen gebruikt die makkelijk schoon te maken zijn.  Maar ook de kamer zelf is aangepakt. De wanden en het plafond zijn geïsoleerd en de ruimte beschikt nu over vloerverwarming.  

Couveuse

Ook de couveuses waren nodig aan vervanging toe, maar daar heeft de opvang iets op bedacht. ,,Onze zelf bedachte en zelf gemaakte couveuse bied ruimte aan maximaal 400 babyvogels van diverse formaten. De couveuse bestaat uit 4 aparte warmtekasten met lades waarop de bakjes met jonge vogels kunnen worden gezet.”

Zo kunnen er heel wat jonge vogels aansterken in de couveuses.  ,,Elke kast is afzonderlijk in te stellen op de gewenste temperatuur, vochtigheid en lichtkleur en sterkte. Uit ons onderzoek is namelijk gebleken dat de lichtkleur en sterkte van invloed is op het stressniveau van jonge vogels.”

Voedselkeuken

 Door de grote couveuse wordt veel ruimte bespaard en zo kon de ruimte worden opgedeeld en het andere deel wordt nu gebruikt als voedselkeuken. Hier hebben ze een koelwerkbank met lades geplaatst. Zo kan het voedsel apart en koel gehouden worden tot het aan de vogels gevoerd wordt. “Dit maakt het makkelijker voor onze vrijwilligers en stagiaires, maar maakt het ook mogelijk om een gevarieerder dieet aan te bieden aan de dieren.”

Ook heeft de opvang nog twee nieuwe zuinige vrieskisten geplaatst om het voer langer in de bewaren en is er een grote vaatwasser aangeschaft die de voerbakjes in 2 minuten schoon en bacterievrij maakt.

Door corona heeft het project helaas iets langer geduurd, maar de vogelopvang is erg blij met het eindresultaat. Op een paar kleine dingen na is de nieuwe ruimte helemaal klaar! ,,Al met al hebben we, mede dankzij jullie, weer een enorme stap vooruit kunnen zetten. We blijven verder ontwikkelen en verbouwen om onze opvanglocatie verder te professionaliseren.” Dat is toch geweldig om te horen?!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details