Platform over schenken, erven en nalaten
“Noodhulp voor Tigray kan niet langer wachten”

“Noodhulp voor Tigray kan niet langer wachten”

De humanitaire nood in de Ethiopische regio Tigray is zó nijpend, dat hulporganisaties onmiddellijk toegang moeten krijgen. Dat stellen hulporganisaties Woord en Daad en ZOA, die beiden al voor de oorlog actief waren in Tigray en nu ook klaar staan om direct noodhulp te verlenen. “Elk uur dat we eerder naar binnen kunnen scheelt mensenlevens.”

ZOA en Woord en Daad houden hun hart vast voor de situatie in Tigray, en dan met name voor de 96.000 Eritrese vluchtelingen in vier vluchtelingenkampen in de regio. “De humanitaire situatie is verschrikkelijk”, zegt programma-directeur Edwin Visser van ZOA. “We weten dat alle voorraden voor voedsel, water en medicijnen al sinds eind vorige maand op zijn, maar de regio zit nog steeds op slot zodat we geen hulpgoederen naar binnen kunnen brengen.”   

Niet alleen de vluchtelingenkampen, maar iedereen in de Tigray-regio is getroffen door dit gewapende conflict – in het bijzonder vrouwen en kinderen die gedwongen werden te vluchten en niks mee konden nemen. Ze lopen het risico op acute ondervoeding, door ziekten door vervuild water en andere gezondheidsproblemen waarvoor medicijnen nodig zijn. Kwetsbare gezinnen worden gedwongen te schuilen in scholen en ongebruikte gebouwen totdat er hulp kan worden geboden. Door wegblokkades en kapotte infrastructuur is er nauwelijks aanvoer van levensmiddelen en medicijnen. Edwin Visser: “We weten uit het spaarzame contact met onze eigen medewerkers in het gebied dat ook zij niks meer hebben. Doordat alle geldautomaten platliggen en de winkels leeg zijn, kunnen mensen niks meer kopen.” 

Vorige week waren er hoopgevende signalen, toen de Ethiopische regering en de VN overeenkwamen dat humanitaire hulporganisaties onvoorwaardelijk en ongehinderd toegang zouden krijgen tot de gebieden in Tigray die onder controle van het regeringsleger staan. In de praktijk zijn de blokkades echter nog steeds niet opgeheven. “We kunnen dit niet langer accepteren. We hebben onmiddellijk toegang nodig om mensenlevens te redden”, roept Visser de autoriteiten op om de daad bij het woord te voegen. “Het is heel frustrerend, want we staan al weken in de startblokken om noodhulp te verlenen.” 

 Op de grens van de Tigray-regio, zowel in Ethiopië als Sudan, verlenen ZOA en Woord en Daad al eerste hulp aan mensen die uit Tigray en andere conflictgebieden zijn gevlucht. Er zijn naar schatting 159.000 ontheemden in de aan Tigray grenzende regio Amhara, velen in informele kampen waar ernstige tekorten zijn. 

Woord en Daad en ZOA hebben voor de noodhulp rond het conflict in Tigray de handen ineengeslagen, zowel in Ethiopië zelf als bij de opvang van vluchtelingen in Sudan. Samen met de VN en andere hulporganisaties voeren ze de diplomatieke druk op om toegang af te dwingen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details