Platform over schenken, erven en nalaten
Oekraïense TBC-patiënten eerste ter wereld op nieuw, baanbrekend behandelregime

Oekraïense TBC-patiënten eerste ter wereld op nieuw, baanbrekend behandelregime

Oekraïne is het eerste land ter wereld waar tuberculosepatiënten de baanbrekende, nieuwe BPaL-behandeling krijgen. Deze behandeling met drie medicijnen is bedoeld voor patiënten met extensief resistente tuberculose (XDR-TBC) en zal naar verwachting een hoger genezingspercentage hebben dan eerdere behandelingen, waarbij pijnlijke dagelijkse injecties overbodig worden. TBC is momenteel de derde doodsoorzaak in Oekraïne onder overdraagbare ziekten, maternale ziekten, neonatale ziekten en voedingsziekten. 

De BPaL-behandeling is ontwikkeld door de non-profit TB Alliance (met steun van onder andere de Nederlandse overheid) en wordt in Oekraïne geïmplementeerd door de lokale NGO OATH met technische ondersteuning van het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds. Het project ‘Evidence generation for shorter MDR / XDR-TB treatment in Ukraine’  wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het nationale TBC-programma en het National Institute of Phthisiology and Pulmonology en gefinancierd door Stop TB Partnership’s TB REACH, dat fundamentele steun ontvangt van Global Affairs Canada.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat maar liefst 34.000 mensen in Oekraïne in 2019 TBC ontwikkelden, waarvan ongeveer 11.000 met resistente TBC, waaronder XDR-TBC, een vorm van de ziekte die buitengewoon moeilijk te genezen is.

“Oekraïne is een van de landen ter wereld die het zwaarst wordt getroffen door XDR-TBC. We zijn trots en dankbaar dat we van alle landen met veel resistente TBC, de eerste zijn die het BPaL-regimen aan onze patiënten aanbieden. Dit gaat veel levens redden”, zegt dr. Nataliia Lytvynenko, hoofdonderzoeker van het National Institute of Phthisiology and Pulmonology.

Nieuwe hoop voor mensen met resistente TBC

Wereldwijd sterven elk jaar 1,4 miljoen mensen aan TBC, ondanks het feit dat de meeste mensen kunnen worden genezen met een standaard, goedkope behandeling. De kans op genezing is echter laag bij mensen met XDR-TBC. Conventionele medicijnen werken niet en de behandeling duurt veel langer (18 – 24 maanden). Volgens de WHO is het genezingspercentage van XDR-TBC wereldwijd slechts 43 procent. Het nieuwe BPaL-regimen (6 maanden, zonder injecties) heeft echter een genezingspercentage van 90 procent laten zien in clinical trials, volgens de resultaten van fase 3-onderzoeken die zijn gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Voor Oekraïners zoals de 35-jarige Hanna* (hierboven afgebeeld), die voorheen weinig hoop had om XDR-TBC te overleven, biedt dit een goede kans om te genezen. Hanna: “Ik heb twee jonge kinderen. Ik wil ze zien opgroeien en er voor ze zijn. Ze zijn bij mijn moeder terwijl ik in het ziekenhuis ben opgenomen. Ik maak me zorgen en mis ze vreselijk. Hopelijk herstel ik dankzij deze nieuwe behandeling snel en ben ik snel weer bij mijn kinderen en familie.”

Verdere uitrol en opschaling van BPaL

Het BPaL-regimen (bestaande uit de medicijnen pretomanid, bedaquiline en linezolid) is ontwikkeld door TB Alliance en is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), European Medicines Agency (EMA) , Drug Controller General of India en aanbevolen door de WHO. Oekraïne is het eerste land waar patiënten kunnen starten onder “operationele onderzoeksvoorwaarden”. De veiligheid en effectiviteit van BPaL worden gecontroleerd. Op deze manier draagt ​​het bij aan het vergroten van wetenschappelijk bewijs voor nieuwe kortere behandelmethoden.

“Het is ontzettend belangrijk om deze behandeling bij de patiënten te krijgen. Oekraïne heeft uitstekend werk verricht door BPaL beschikbaar te maken voor degenen die het nodig hebben,” zegt Agnes Gebhard, technisch directeur van KNCV Tuberculosefonds. “We ondersteunen wereldwijd meerdere landen bij het implementeren van deze behandeling. Daar starten ze binnenkort ook met de eerste patiënten. Maar veel meer landen moeten dit voorbeeld volgen. Alle XDR-TBC-patiënten wereldwijd en anderen die baat kunnen hebben bij deze behandeling, verdienen toegang tot dit levensreddende en kortere regimen. “

In Tadzjikistan bereidt het Tuberculosefonds ook de implementatie van BPaL voor, gefinancierd door het TB REACH-initiatief van Stop TB Partnership. In Kirgizië, Oekraïne, Oezbekistan, Myanmar, Vietnam, de Filippijnen en Indonesië zal het LIFT-TB-project (gefinancierd door KOICA en TB Alliance en uitgevoerd in samenwerking met ITRC en het Tuberculosefonds) BPaL ook toegankelijk maken voor patiënten. In Nigeria doet het Tuberculosefonds dit met steun van de Nederlandse Dr. C. de Langen Stichting voor Mondiale Tuberculosebestrijding.

“Dit is een goed voorbeeld van hoe Stop TB Partnership landen en partners ondersteunt die echt willen aandringen op nieuwe tools en innovaties. Stop TB’s Global Drug Facility leverde de medicijnen en TB REACH zorgde voor de financiering, zodat we meer bewijs kunnen krijgen om het behandelingssucces te verbeteren en de kosten en de duur van de behandeling te verminderen”, aldus Dr. Jacob Creswell, Head, Innovation and Grants Team, Stop TB Partnership.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details